Президентът на Беларус Александър Лукашенко одобри подвеждането под наказателна отговорност за призиви за санкции срещу републиката или нейните граждани, съобщи ТАСС.

"На 14 декември държавният глава подписа закона "За изменение на Наказателния кодекс на Република Беларус". Законът въвежда наказателна отговорност за призиви за въвеждане на санкции срещу Република Беларус, нейните граждани и компании", съобщи пресцентърът на президента във вторник.

Според новия закон, призивите за санкции ще се наказват с до шест години затвор, ако са насочени към обикновени хора; до десет години, ако са насочени към чужди държави, международни или чужди организации и до дванадесет години, ако такива призиви са отправени от длъжностно лице или ако са довели до тежки последици, като ограничаване на търговията или включване на фирми в санкционни списъци.

Беларус "отговаря" със санкции на Запада

Беларус "отговаря" със санкции на Запада

След мерките срещу Минск

От пресцентъра отбелязаха, че прилагането на тези мерки "ще осигури адекватен отговор на опитите за нанасяне на вреда на националната сигурност от разрушителни сили".

Припомняме, че вчера беларуски опозиционен лидер, който организира масови протести срещу президента Александър Лукашенко, бе осъден на 18 години затвор.

Сергей Тихановски беше признат за виновен за организиране на бунтове, наред с други обвинения, по време на процес, който беше определен като "фалшифициран". Той планираше да се изправи срещу Лукашенко на президентските избори през 2020 г., но беше задържан преди вота.

Вместо това срещу настоящия президент излезе съпругата му Светлана Тихановска. Самата тя претендира за победа на изборите през август, но поради опасения за сигурността си беше принудена да замине в изгнание заедно с децата си.

Във вторник Тихановска оспори валидността на съда, който осъди съпруга ѝ, и заяви, че всяка присъда, която му бъде издадена, ще бъде "неприемлива".

"Ще продължа да защитавам човека, когото обичам и който стана лидер на милиони беларуси", заяви Тихановска във видеоклип, публикуван в Twitter.

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Добавят 28 лица, органи и фирми към санкционния списък

Сергей Тихановски е последният виден опозиционен лидер, който е вкаран в затвора в Беларус след брутално потушаване на масовите протести, последвали изборната победа на Александър Лукашенко. Хиляди участници в демонстрациите бяха арестувани и хвърлени в затвора.