Страните членки на Европейския съюз се договориха да добавят 28 лица, органи и фирми към своя списък със санкции срещу Беларус в отговор на насочването на мигранти към границите на Общността, информира "Франс прес".

Брюксел обвинява режима на автократа Александър Лукашенко в организирането на "хибридна атака" срещу територията на ЕС, като примамва хиляди мигранти от Близкия изток към полските и литовските граници.

ЕС обсъжда нови санкции срещу Беларус

ЕС обсъжда нови санкции срещу Беларус

Заради мигрантската криза

Страните членки вече бяха решили да наложат санкции срещу няколко белоруски цели, а днес посланиците на страните в ЕС одобриха списък, изготвен от Европейската комисия, уточниха дипломати.

Според едно от официалните лица новите цели включват 17 длъжностни лица и 11 фирми или официални органи. Очаква се ЕС да ратифицира официално решението утре.

ЕС вече наложи санкции на 166 души и органа, включително Лукашенко и двама от синовете му, заради репресиите срещу протестите във връзка със спорното му преизбиране през 2020 г.

Беларус настоява: ЕС провокира кризата с мигрантите, за да наложи нови санкции

Беларус настоява: ЕС провокира кризата с мигрантите, за да наложи нови санкции

Беларус се надявал на "взаимна подкрепа" от съседна Русия

Западните столици отказаха да признаят вота с аргумента, че е бил фалшифициран, но Лукашенко запази подкрепата на руския президент Владимир Путин.

През юни Брюксел въведе икономически санкции на ключови сектори на икономиката на Беларус - поташ, петрол и тютюн - и забрани авиокомпаниите на Беларус от въздушното пространство на ЕС.

Твърди се, че режимът е отговорил чрез насърчаването на хиляди мигранти - главно сирийци, иракчани и йеменци - да летят до Минск и да се отправят към границите на ЕС. Лукашенко отрича, че е отговорен за наплива.

Полската полиция издигна бариери от бодлива тел и върна стотици мигранти, лагеруващи в замръзнали, влажни гори.

Полските власти няма да допускат журналисти в граничната зона, но информации сочат, че повече от 10 мигранти са загинали в хаоса и мизерните условия.

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

Това са най-тежките санкции на ЕС срещу Беларус досега