Властите в Беларус нахлуха в домовете на десетки журналисти и активисти в сряда в най-мащабната подобна акция в последните три месеца, съобщава Асошиейтед Прес. 

По време на обиските са иззети телефони и компютри на независими журналисти, правозащитници и активисти в поне девет големи беларуски града. Хората са били подложени на разпити, твърди правозащитният център "Вясна".

В столицата Минск властите са таргетирали 10 души, обвинени във финансиране на антиправителствени протести и разпространяване на информация, считана за екстремистка.

Като "екстремистки" бяха определени около 300 чата в популярното приложение за размяна на съобщения Telegram, а потребителите на тези чатове могат да бъдат осъдени на до 7 години затвор, ако им бъдат повдигнати обвинения и бъдат признати за виновни.

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Добавят 28 лица, органи и фирми към санкционния списък

Журналистката на свободна практика Лариса Щиракова съобщи, че е била привикана за разпит след многочасово претърсване на дома ѝ в Гомел, град на 300 км югоизточно от Минск. Щиракова е работила за телевизионния канал "Белсат", който властите в Беларус смятат за "екстремистки".

В сряда подобни обиски и задържания са извършени и срещу активисти и журналисти в Брест, Витебск, Могильов, Гродно, Мазир и други градове. На прицел са били и ръководителите на регионалните клонове на Обединената гражданска партия, най-старата опозиционна партия в Беларус, в Гомел и Речица.

Авторитарният лидер на Беларус, президентът Александър Лукашенко, оцеля във властта след месеци на безпрецедентни масови протести, предизвикани от преизбирането му през август 2020 г. в избори, който опозицията и западните държави осъдиха като манипулирани. Лукашенко предприе жестоки репресии срещу демонстрантите, като полицията арестува повече от 35 000 души.

Брюксел разрешава на Полша и Прибалтика да орежат правата на мигрантите на границата с Беларус

Брюксел разрешава на Полша и Прибалтика да орежат правата на мигрантите на границата с Беларус

"Това не е преди всичко миграционна криза. Това е хибридна заплаха."