Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши, че ще спре руските енергийни потоци към Полша, ако Варшава изпълни заканата си да затвори границата си с Беларус. Той направи това в интервю, дадено за РИА Новости.

"Поляците решили да затворят границата. Добре, да затворят. Не пътуваме много често до Европейския съюз. Днес интересът ни е насочен повече към Русия, Китай и Изтока. А ако аз затворя? Какво ще се случи тогава с потоците от Русия и Китай, които минават през нас?", попита Лукашенко.

По думите му Русия има затворена южна граница с Украйна, т.е. те няма да преминат през Украйна, а през Прибалтика "път няма".

"Ето защо, преди да правят изявления, трябва да се замислят", каза беларуският президент, имайки предвид Полша.

"В ущърб на кого ще затваряте границата? На вас самите? Тогава ще мислите как да купувате енергия от Русия", продължи обръщението си Лукашенко.

Беларус е в спор с Европейския съюз заради мигрантите, които лагеруват на западната ѝ граница. ЕС обвинява Минск, че е целенасочено транспортира хиляди хора от Близкия изток и ги окуражава да преминат в блока през Полша, Литва и Латвия. Беларус отрича обвиненията.

Беларус, газ  - какво всъщност иска Путин?

Беларус, газ - какво всъщност иска Путин?

Две неща, които не се изключват взаимно, могат да обяснят политиката на Путин

Междувременно в сряда полският военен министър заяви, че беларуското аташе по отбраната е било привикано, след като светлини, поставени от полски войници край град Тереспол, са били повредени от изстрели от въздушни оръдия.

"Провокациите на беларуските служби са абсолютно неприемливи", написа министърът Мариуш Блашчак в Twitter.

От беларуското външно министерство все още не са коментирали случая.

Във вторник президентът на Полша Анджей Дуда подписа нови разпоредби, които позволяват на правителството да ограничи достъпа до районите около границата с Беларус. Законът влезе в сила в сряда, заменяйки извънредното положение, въведено заради мигрантската криза.