Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Западът щял да използва мигрантите като способ за сдържане на беларуската армия в случай на конфликт между Русия и Украйна.

"Те разбират отлично: ако Украйна само се опита да разпали конфликт с Русия, Беларус няма да остане встрани, така че беларуската армия трябва да бъде сдържана, напрегната по западните граници", коментира Лукашенко на съвещание в Министерството на отбраната на страната на тема военна сигурност, предаде агенция БелТА.

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Нямало да се опитва да им попречи да се доберат до ЕС

"Вероятно (на Запад) се притесняват, че имаме по-малък поток от мигранти, защото използваха тези хора (вече виждаме това), за да решат вътрешните си проблеми и да ни държат в напрежение", добави той.

Западът разбирал, че ако отново разпалел конфликт в Донбас или някъде на границата с Руската федерация, Минск нямало да остане встрани, предупреди Лукашенко.

"Те разбират отлично: ако отново разпалят война в Донбас или някъде на границата с Русия, Беларус няма да остане встрани. И е ясно на чия страна ще бъде Беларус. Те го разбират, така че започнаха да укрепват северната си, беларуско-украинската граница. Въпреки че няма никакви факти и причини за това днес, те докарват военен контингент там и декларират това откровено. Това са около осем хиляди души на този етап", коментира още беларуският автократ.

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин

По думите му се започнало "активно придвижване на войници около Руската федерация под прикритието, че тя възнамерява да нападне Украйна". 

"Нямам такава информация за планираната атака на Русия срещу Украйна, но ако е имало такива планове, беларуските военни, включително и аз, щяхме да знаем за това", посочи беларуският президент.

"Обстановката на западната граница не е лесна. Виждате, че тези полски негодници вече посетиха различни страни. А вчера обърнахте ли внимание къде отиде Моравецки - във Великобритания", коментира той, визирайки полският премиер Матеуш Моравецки.

"Сигурен съм, вижте, в рамките на година-две те искат да унищожат Европейския съюз по предложение на Америка", убеден е Лукашенко.

Украйна започна специална операция по границата с Беларус

Украйна започна специална операция по границата с Беларус

За да засили защитата си при евентуално нападение или мигрантски наплив