Европейският съюз предложи днес ограничаването на някои права на мигрантите на границата си с Беларус, жест към страните членки Полша, Литва и Латвия, дори след като Брюксел призна, че напрежението по границите намалявало, информира "Ройтерс".

ЕС настоява, че Беларус е докарал мигранти със самолети от Близкия изток, за да ги накара да преминат границата, обвинения, които Минск определя за абсурдни. Правозащитни организации казват, че най-малко 13 души са загинали, докато мигрантите лагеруваха при мразовити условия на границата.

100 мигранти се разбунтуваха в охраняем център за нелегални в Западна Полша

100 мигранти се разбунтуваха в охраняем център за нелегални в Западна Полша

След пристигането на около 500 полицаи ситуацията е стабилизирана

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон отбеляза, че кризата изглежда е отшумяла през последните седмици, след като Беларус изпрати 1 900 мигранти обратно в Ирак и премести други от границата.

"Въпреки че ситуацията деескалира, трябва да бъдем бдителни", посочи тя и допълни: "Броят на мигрантите не е голям. Това не е преди всичко миграционна криза. Това е хибридна заплаха."

Тя уточни, че около 8 000 мигранти сега се намират в трите гранични страни. Германия, предпочитаната крайна дестинация за мнозина, които влизат в ЕС, съобщи, че около 10 000 души са пристигнали по този начин.

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

Мигрантите щели да бъдат способ за сдържане на на беларуската армия

Трите страни от ЕС, които граничат с Беларус, защитиха подхода си за изтласкване на мигрантите, без да оценяват индивидуално техните случаи или да им предоставят реалистичен шанс да поискат убежище, гарантирано от международното хуманитарно право.

Предложението на Европейската комисия ще позволи на трите страни да изискват от мигрантите да искат убежище само на определени места, като например определени гранични пунктове, през следващите шест месеца.

Търсещите убежище могат да бъдат държани до 16 седмици на границата, губейки законовото си право да бъдат държани в по-подходящи центрове в страната, а държавите от ЕС ще бъдат задължени да им предложат основни провизии само след като техните казуси са решени.

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Нямало да се опитва да им попречи да се доберат до ЕС

Благотворителната организация Oxfam осъди предложенията: "Подкрепата за задържането на мигранти по границите на ЕС поставя политиката над живота на хората", настоя Ерин Маккей, европейски мениджър на Oxfam по миграцията.

Предложенията са знак за политическа подкрепа за трите държави от източния край на ЕС и НАТО.