Премиерът на Британия Борис Джонсън коментира, че украинците се "борят героично" и с "голям успех" на някои места. След разговор с украинския президент премиерът каза, че нещата "не вървят по желанията на президента Путин", съобщава БиБиСи.

Но той каза, че трябва да се направи повече, за да се "променят тежките шансове, пред които е изправена Украйна" от руската инвазия. Необходими са по-строги санкции, включително ход за изключване на Русия от глобалната платежна система Swift, каза той.

Малко след коментарите на Джонсън, Европейската комисия заедно със САЩ, Канада и Обединеното кралство обяви, че избрани руски банки ще бъдат премахнати от системата Swift.

Ирландия и Финландия са поредните страни, които обявиха, че затварят въздушното си пространство за руски самолети. Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Коуни призова други партньори от ЕС да направят същото и призова за "договаряне на нови широкообхватни санкции" в неделя.

Говорейки по време на посещение в RAF Brize Norton в Оксфордшир, Борис Джонсън каза, че Обединеното кралство изпраща хуманитарни, военни и финансови доставки за Украйна.

Той добави, че 1000 войници са изпратени в региона, за да помогнат за притока на бежанци и каза, че правителството "разбира се ще помогне на хората, спазяващи за живота си". "Нещата не вървят според желанията на президента Путин. Много далеч от това, украинците се бият героично, а на някои места и с голям успех".

Джонсън каза, че се извършват някои "ужасни зверства" и ще предстоят някои "много мрачни дни за Украйна".

Той добави, че Европа трябва да се изправи пред "грозната реалност", че предишните опити за дипломация с Путин са пълен фарс.

По време на разговор със Зеленски в събота вечерта Джонсън отдаде почит на "невероятния героизъм и храброст" на украинския президент и неговия народ, каза Даунинг стрийт. Те изразиха загриженост за ролята, която Беларус играе в насилието и се съгласиха с необходимостта "международната общност да изолира Русия напълно дипломатически и финансово".

Досега санкциите включват замразяване на активите на руския президент Владимир Путин и външния му министър Сергей Лавров, както и спиране на руския газопровод "Северен поток 2".

Лиз Тръс обяви, че Министерството на външните работи подготвя списък руски олигарси, които ще бъдат обект на санкции през следващите месеци, като нови имена се добавят на всеки няколко седмици.

Външният министър каза пред Sunday Times: "Трябва да направим това силно болезнено за олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Има над 100 руски милиардери. "Всичко е на масата по отношение на това към кого или какво сме насочени. Ние сме много ясни за това - ние сме напълно готови да направим каквото е необходимо."

Фон дер Лайен: Путин иска да унищожи Украйна, но унищожава собствената си страна

Фон дер Лайен: Путин иска да унищожи Украйна, но унищожава собствената си страна

Докато Русия засилва щурма си ЕС, САЩ, Канада и Британия значително затягат международния отговор