Правителството на Великобритания не е давало разрешение на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари по територията на Русия, пише Telegraph, позовавайки се на източник в Министерството на отбраната. Изказването на премиера Кийр Стармър по този въпрос е наречено "неудобен дипломатически момент".

По време на полет към Вашингтон за юбилейната среща на НАТО, Стармър е казал, че доставените от Великобритания ракети Storm Shadow са предназначени за "отбранителни цели", но Украйна трябва да реши как да ги използва, което на практика дава зелена светлина за удари по Русия, според Франс прес

След това на 10 юли президентът Володимир Зеленски е написал в социалната мрежа Х: "Тази сутрин научих за разрешението да използваме ракети Storm Shadow срещу военни обекти на територията на Русия".

Въпреки това, след срещата във Вашингтон Зеленски е благодарил на съюзниците за "разрешението да нанесят удари по територията на Русия до нашата граница", но добави, че "ATACMS, SCALP и Storm Shadows биха били още по-ефективни, ако можехме да нанасяме удари по руските военни летища, от които излитат самолети с планиращи бомби".

Източници на Telegraph твърдят, че разрешението за използване на Storm Shadow по територията на Русия изисква подписа на три страни, една от които е Великобритания. Втората страна е Франция, а третата вероятно са САЩ.

Киев иска разрешение и за удари дълбоко в Русия

Киев иска разрешение и за удари дълбоко в Русия

Това ще бъде "промяна на играта", според Андрий Йермак

Британският външен министър Дейвид Лами в интервю за "Европейская правда" потвърди, че "през последните дни" британското правителство е "обсъдило" с президента Зеленски разрешение за използване на ракети Storm Shadow за удари по руска територия.

"Той (Зеленски - Би Би Си) сподели с нас някои мисли, върху които сега разсъждаваме", каза Лами, като добави, че британските власти "са се ангажирали да анализират и претеглят тези идеи".

В същото време британският външен министър уточни, че подкрепя правото на Украйна на самоотбрана, "особено сега, след бруталното нападение срещу детската болница Охматдит".

Британското разузнаване: Руските загуби в Украйна достигат рекорден брой

Британското разузнаване: Руските загуби в Украйна достигат рекорден брой

Това се дължи на откриването на нов фронт в Харковска област