Съветникът на президента на Украйна Андрий Йермак се обяви срещу ограниченията на съюзниците за оръжия срещу цели дълбоко в Русия. По думите му, това ще бъде "промяна на играта" в борбата с окупацията на Москва, съобщава "Ройтерс".

Коментарът му дойде дни, след като Белият дом потвърди забраната на Украйна да нанася удари дълбоко в Русия с оръжия, доставени от САЩ, след руския ракетен удар по детска болница в Киев.

"Партньорите трябва да премахнат всякакви ограничения за използване на оръжия не само на украинска територия, но и да имат възможност да отговорят на руски атаки, включително на територията на Русия", каза Йермак на публичен форум в последния ден от срещата на върха на НАТО през 2024 г.

Кийр Стармър потвърди разрешението за нанасяне на удари по руска територия
Обновена

Кийр Стармър потвърди разрешението за нанасяне на удари по руска територия

Кремъл нарече решението "безотговорна стъпка"

"Невъзможно е да се бием с тях, продължи той, като отбеляза, че Русия няма "никакви ограничения. Врагът може директно да атакува нашите цивилни, детски болници, училища и ние имаме тези ограничения". Ще бъде истинска промяна в играта", ако съюзниците на Украйна премахнат всички ограничения върху използването на техните оръжия "и се надявам, че нашите партньори разбират това и се съгласяват с тези решения възможно най-скоро", каза Йермак.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разрешава на Украйна да използва доставено от САЩ оръжие срещу цели точно в Русия, които подкрепят руските настъпателни операции в Украйна, но забранява използването им за удари дълбоко в руска територия.

По други въпроси Йермак каза, че Украйна е "доволна" от резултата от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, в чиято окончателна декларация се казва, че решенията, взети там, представляват "мост" към евентуалното членство на Украйна в алианса.

Песков: Русия е готова на преговори за Украйна, но не я пуска в НАТО

Песков: Русия е готова на преговори за Украйна, но не я пуска в НАТО

Той коментира възможността Русия да участва в мирна конференция за Украйна

"Следващата стъпка" трябва да бъде покана към Украйна да се присъедини към НАТО, каза Йермак.

"Никога не сме отказвали диалог, но трябва да разберем за какво преговаряме", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за възможността Русия да бъде поканена на втора конференция за Украйна. От самото начало казахме, че за нас разширяването на НАТО на територията на Украйна е неприемливо, неприемлива заплаха за нашето съществуване, за нашата сигурност", добави Песков.

От това изказване не става ясно дали руският президент запазва условията си преговори за Украйна. Руският президент Владимир Путин, говорейки на среща с ръководството на руското външно министерство, посочи основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от цялата територия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и отказът на Киев да се присъедини към НАТО.

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

Алиансът ще обучава украинската армия

НАТО публикува обширна съвместна декларация от срещата на върха във Вашингтон. В нея присъстват темите и формулировките, разкрити по-рано в проекта, изтекъл в пресата, обобщи Би Би Си.

Декларацията включва думи за "необратимия път" на Украйна към НАТО, както и формулировки и условия, които за първи път прозвучаха преди година на срещата на върха във Вилнюс: "Бъдещето на Украйна в НАТО. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана в Алианса [...].

Ние ще продължим да я подкрепяме по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО. Отново потвърждаваме, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени."

В документа се говори и за създаването на структури в рамките на НАТО, които да координират подкрепата за Украйна.

НАТО спира руските хибридни и кибератаки атаки с член 5

НАТО спира руските хибридни и кибератаки атаки с член 5

Решение на Алианса