"Никога не сме отказвали диалог, но трябва да разберем за какво преговаряме", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за възможността Русия да бъде поканена на втора конференция за Украйна, цитира думите му Би Би Си.

"От самото начало казахме, че за нас разширяването на НАТО на територията на Украйна е неприемливо, неприемлива заплаха за нашето съществуване, за нашата сигурност", добави Песков.

Русия не беше поканена на първата световна мирна среща на върха по формулата на Зеленски, проведена в Швейцария през юни, свикана по инициатива на Киев.

От това изказван не става ясно дали руският президент запазва условията си преговори за Украйна. Руският президент Владимир Путин, говорейки на среща с ръководството на руското външно министерство, посочи основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от цялата територия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и отказът на Киев да се присъедини към НАТО.

Кремъл предупреждава за контрамерки за сдържане на НАТО

Кремъл предупреждава за контрамерки за сдържане на НАТО

Русия констатира приближаването на Алианса към нейните граници