"Виждаме решения, взети от НАТО за създаване на отделни логистични центрове в черноморските градове, създаване на допълнителни точки в Европа и виждаме, че всъщност военната инфраструктура на НАТО непрекъснато, прогресивно се придвижва към нашите граници", каза прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. , коментирайки провеждащата се във Вашингтон среща на върха на Северноатлантическия алианс. Думите му цитира Руската служба на Би Би Си.

Песков нарече декларацията от срещата на върха на НАТО сериозна заплаха за сигурността на Руската федерация", добавяйки, че "това ще изисква ответни мерки за сдържане на Алианса".

"Решението на НАТО, че Украйна със сигурност ще стане член на този алианс след време (показва), че е очевидно, че Алиансът преследва една от основните си цели - потискането на Русия, нанасяйки стратегическо поражение на Русия", каза той. Това е много сериозна заплаха за националната сигурност на страната ни. Всичко това ще изисква обмислен, координиран и ефективен отговор от нас за възпиране на НАТО.

Песков добави, че се обсъждат промени в руската ядрена доктрина.

Русия възнамерява да отговори на планираното разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия с военни мерки. Това съобщиха руските държавни медии в четвъртък, като се позовават на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. В съощбенията не се дават конкретни подробности.

Решението за разполагане на ракетите в Германия има за цел да компрометира сигурността на Русия, е цитиран Рябков от форума на БРИКС.

Медведев: Русия ще направи всичко за изчезването на Украйна и НАТО

Медведев: Русия ще направи всичко за изчезването на Украйна и НАТО

Бившият руски президент осъди обещанието на Алианса за евентуално членство на Киев