САЩ ще започнат да разполагат оръжия с далечен обсег на действие в Германия през 2016 г., съобщи Белият дом.

"Когато бъдат напълно разработени, тези конвенционални огневи единици с далечен обсег ще включват SM-6, Tomahawk и разработваните хиперзвукови оръжия, които имат значително по-голям обсег от сегашните наземни огневи единици в Европа", се казва в позицията.

Според документа с участието си в тези учения САЩ ще демонстрират ангажимента си към НАТО и приноса си към колективната отбрана на Европа.

В момента хиперзвуковите оръжия са на въоръжение в Русия и Китай. През март тази година Военновъздушните сили на САЩ съобщиха за успешно изпитание на хиперзвукова ракета "въздух-земя" AGM-183.

Изстрелването бе извършено от стратегически бомбардировач B-52, който е излетял от американската военновъздушна база Андерсън на остров Гуам в Тихия океан.

В изявление на военните се казва, че тестът е бил успешен, но не се съобщава скоростта на полета на ракетата.

Пентагона показва как САЩ контролират помощта за Украйна

Пентагона показва как САЩ контролират помощта за Украйна

Целта е обществеността да бъде убедена, че американската военна помощ не се използва неправомерно

Руският президент Владимир Путин и преди е предупреждавал, че Русия ще отговори по огледален начин, ако американски ракети със среден и по-малък обсег на действие бъдат разположени в който и да е регион на света.

"Що се отнася до разполагането, казах, че обявяваме мораториум върху евентуалното бъдещо разполагане на съответните наши системи, докато тези ракетни комплекси не се появят в някой регион на света.

И САЩ, и Европа, и Путин чакат ноември, а Зеленски чака помощ

И САЩ, и Европа, и Путин чакат ноември, а Зеленски чака помощ

Украинският лидер не знае какво да очаква от Доналд Тръмп, ако той се завърне в Белия дом

И ако някъде се появят произведени в САЩ ракетни комплекси със среден и по-малък обсег, тогава си запазваме правото да действаме по огледален начин. Всичко остава така, както сме го казали", заяви в началото на юли Путин.

В същото време той заяви, че Русия е готова да започне производство на ракети с малък и среден обсег във връзка с оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.