Смъртоносният удар по детска болница в украинската столица Киев вероятно е бил причинен от пряко попадение на руска ракета. Това заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна Даниел Бел, цитиран от "Ройтерс".

"Анализът на видеозаписите и оценката, направена на мястото на инцидента, показват голяма вероятност детската болница да е претърпяла пряк удар, а не нанесените ѝ щети да са поради прихваната оръжейна система", посочи тя.

Бел добави, че нейният екип, който е посетил обекта вчера, не е могъл да стигне до окончателно заключение, но ракетата вероятно е била изстреляна от Руската федерация.

По-рано днес Русия отново отрече да стои зад атаката срещу детската болница.

Украински противоракетен огън, а не Русия е поразил детската болница в Киев, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна сама поразила детската болница в Киев, убеждават руските военни
Обновена

Украйна сама поразила детската болница в Киев, убеждават руските военни

А Русия се целела само във военни обекти

"Подчертавам, ние не нанасяме удари по цивилни цели", увери той, без обаче да предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

Украинските власти твърдят, че вчера Русия е ударила главната детска болница в Киев и е обсипала с ракети други градове в Украйна, убивайки най-малко 41 цивилни. Това бе най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци.

Украинската служба за сигурност съобщи, че руска ракета Х-101 "Калибър" е ударила болницата, като на мястото са открити доказателства за това - по-специално фрагменти от задната част на ракетата със сериен номер и част от системата за насочване.

На ежедневен брифинг Песков беше попитан как Русия може да твърди, че не атакува цивилни цели след трагедията в болницата.

Зеленски се закани да отмъсти за ракетния удар по болница в Киев

Зеленски се закани да отмъсти за ракетния удар по болница в Киев

Украйна и Полша сключиха пакт за сигурност

"Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското министерство на отбраната, което категорично изключва да е имало атаки срещу цивилни цели и в което се казва, че става дума за падаща противоракетна система", заяви той.

"Продължаваме да настояваме, че не атакуваме цивилни цели. Ударите се нанасят срещу критични инфраструктурни обекти, срещу военни цели, които по един или друг начин са свързани с военния потенциал на режима".

Хиляди украински цивилни бяха убити в хода на войната, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Много по-малък брой цивилни бяха убити в Русия и в частите от Украйна, които Москва контролира и претендира за свои.