Една от страните от НАТО може да поиска защита по член 5 от Северноатлантическия договор заради хибридните операции и кибератаките на Русия.

Според "Гласът на Америка" високопоставен служител на алианса е заявил това във Вашингтон, отговаряйки на въпрос какъв може да бъде отговорът на НАТО на хибридните операции на Русия и опитите за дестабилизиране на Европа.

"В крайна сметка това зависи от това какви действия ще продължи да предприема Русия.

За нас е много ясно, знаем, че в областта на киберпространството нещата могат да надхвърлят член 5, така също и хибридните саботажни операции", каза той.

Говорителят на Алианса добави, че в крайна сметка страната, която пострада от такива атаки, може да поиска защита от съюзниците. Досега нито един член на НАТО не е направил това, добави той.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на среща с представители на отбраната, че по време на срещата на върха във Вашингтон тази седмица ще бъдат обявени решения за по-нататъшно укрепване на партньорствата по света, за да се постигне основната цел на НАТО - предотвратяване на войната, запазване на мира чрез осигуряване на надеждно възпиране.

След думите на Моди „войната не е решение“, Путин хлопнал вратата

След думите на Моди „войната не е решение“, Путин хлопнал вратата

Индия си връща гражданите, вербувани по погрешка в руската армия

Член 5 от Северноатлантическия договор предвижда, че нападение срещу един член на НАТО е нападение срещу всички членове на НАТО и предизвиква отговор от всички държави - членки на Алианса.

Решението за задействане на член 5 на НАТО се взема след консултации между членовете на блока.

И САЩ, и Европа, и Путин чакат ноември, а Зеленски чака помощ

И САЩ, и Европа, и Путин чакат ноември, а Зеленски чака помощ

Украинският лидер не знае какво да очаква от Доналд Тръмп, ако той се завърне в Белия дом

По-рано генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг заяви, че Русия е изцяло потопена във войната срещу Украйна, така че няма непосредствена заплаха от нападение срещу Алианса.

В същото време той отбеляза, че не могат да бъдат изключени постоянни заплахи от кибератаки, саботажи и различни враждебни действия срещу съюзници на НАТО.