Министърът на външните работи Радослав Сикорски призова страните от ЕС да разрешат на Украйна да използва оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по Русия.

PAP разкри, че по време на обръщение към външните министри на ЕС той е заявил, че отмяната на забраната ще позволи на Украйна да достигне летищата, от които излитат руските самолети. По време на разговора украинският външен министър Дмитрий Кулеба е "признал тежката ситуация в Украйна", съобщи министърът.

"Това би било пълноценна самоотбрана, законна от гледна точка на международното право. Защитата на детски онкологични болници не е ескалация", добави той.

Украйна поиска от съюзниците си да отменят забраната за нанасяне на удари със западни оръжия, за да може да нанася удари по военни обекти и летища на руска територия.

През пролетта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е настъпил моментът да се отмени забраната за Украйна, за да може тя да се защитава ефективно.

Украйна и Полша договориха обещаните F-16

Украйна и Полша договориха обещаните F-16

Преговорите на президента Володимир Зеленски с полския премиер Доналд Туск са премахнали и последната пречка пред доставката

Впоследствие редица държави - членки на Северноатлантическия алианс, обявиха, че не са против използването на техни оръжия срещу Руската федерация.

Вашингтон също отмени забраната, но само частично.