Преговорите на президента Володимир Зеленски с полския премиер Доналд Туск премахнаха и последната пречка пред доставката на изтребители F-16 на Украйна.

Това каза говорителят на президента Сергей Никифоров, цитиран от "Укринформ".

"В кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност се проведоха преговори с полския премиер Доналд Туск, което ни позволи да премахнем последното препятствие, така че F-16 най-накрая да стигнат до Украйна. Ние също виждаме това като голям позитив", каза Никифоров.

По думите му на 18 юли президентът е дал интервю, в което е казал, че самолетите все още не са в Украйна.

"Но се надявам, че след разговорите с Доналд Туск тази ситуация ще се промени бързо", подчерта говорителят.

След разговори в Обединеното кралство с Туск, Зеленски каза, че полското правителство е взело положително решение по въпроса, което ще позволи на Украйна да получи изтребители F-16 възможно най-скоро.

Полша помага на Украйна да получи по-бързо обещаните F-16

Полша помага на Украйна да получи по-бързо обещаните F-16

Варшава ще осигури логистична подкрепа без да предоставя свои изтребители

Полша, която граничи с Украйна и е близък съюзник по време на войната, не е една от страните, които са обещали да доставят изтребителите на Украйна.

Полската новинарска агенция PAP, цитирайки източник, близък до Министерството на отбраната, съобщи, че решението не касае полските F-16, които остават в Полша, а е свързано с логистични въпроси като транспорт на изтребители от други съюзници.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна. Според съобщенията на западните медии украинските въоръжени сили ще ги получат на няколко партиди за дълъг период от време и няма да могат веднага да въведат всички самолети в бой, тъй като обучението на пилотите се извършва по-бавно, отколкото Киев би искал.

Норвегия ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна

Норвегия ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна

Доставките се планирани да започнат през 2024 г