Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в петък, че Полша е взела решение, което ще ускори доставките на много необходимите изтребители F-16 за Украйна, но не уточни какво точно е това решение, предава Ройтерс.

Полша, която граничи с Украйна и е близък съюзник по време на войната, не е една от страните, които са обещали да доставят изтребителите на Украйна. Все още няма коментар от офиса на полския премиер Доналд Туск относно думите на Зеленски.

"Днес имаме положително решение от полското правителство по конкретен въпрос, което ще позволи на Украйна да получи F-16 по-бързо," написа Зеленски в платформата X, без да дава повече подробности.

Полската новинарска агенция PAP, цитирайки източник, близък до Министерството на отбраната, съобщи, че решението не касае полските F-16, които остават в Полша, а е свързано с логистични въпроси като транспорт на изтребители от други съюзници.

Киев отчаяно чака първите доставки на F-16, като се надява те да подобрят възможностите му за въздушна отбрана и да помогнат за отблъскване на въздушните удари от далечно разстояние, нанасяни от Русия. Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че първите изтребители от Дания и Нидерландия вече са на път за Украйна.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна. Според съобщенията на западните медии украинските въоръжени сили ще ги получат на няколко партиди за дълъг период от време и няма да могат веднага да въведат всички самолети в бой, тъй като обучението на пилотите се извършва по-бавно, отколкото Киев би искал.

Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия, която Сергей Лавров описа като "сигнално действие на НАТО в ядрената сфера".

Nорвежкият всекидневникът Verdens Gang (VG) съобщи, цитирайки норвежкия премиер, че Осло ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна.

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Време е да обърнем играта