Нидерландия може скоро да изпрати първите изтребители F-16 в Украйна, тъй като вече е получен необходимият лиценз за износ.

Това съобщи пред Камарата на представителите холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен, пише De Telegraaf.

"Нидерландия ще прехвърли 24 изтребителя F-16 на украинците, които отчаяно се нуждаят от тези самолети, за да се защитават от руските въздушни удари", се казва в доклада.

Журналистите отбелязват, че Камарата на представителите няма да разкрие времето на изпращане на американските изтребители, то остава тайна.

Четири държави вече официално обещаха да прехвърлят американски изтребители F-16 на Украйна. Украинските пилоти продължават да се обучават на територията на страните партньори.

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Около две години, след като Украйна поиска от съюзниците си изтребители F-16 за борбата си с руските сили, първите самолети се очаква да пристигнат до следващия месец

Белгия обяви доставката на 30 самолета, Дания - на 19, а Норвегия заяви, че украинските ВВС ще получат от тях изтребители с по-ново въоръжение.

Нидерландия ще изпрати на Украйна 24 самолета F-16. По-рано Олонгрен заяви, че първите изтребители трябва да пристигнат това лято.

Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия, която Сергей Лавров описа като "сигнално действие на НАТО в ядрената сфера".

Първата група от украински пилоти е завършила обучението си на изтребители F-16 в САЩ

Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна.