Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия тази година, пише "Нюзуик".

Москва ще възприеме доставката на самолета като "сигнално действие" на НАТО "в ядрената сфера", каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за държавната информационна агенция РИА Новости, публикувано в сряда.

Забележките му идват, след като Белгия обеща във вторник да достави първата партида F-16 на Украйна тази година. Двете нации подписаха споразумение за сигурност тази седмица, което включва доставка на общо 30 изтребители, произведени от САЩ.

"Опитват се да ни кажат, че САЩ и НАТО няма да се спрат пред нищо в Украйна", каза Лавров. "Въпреки това се надяваме, че руско-беларуските учения за използване на нестратегически ядрени оръжия, които се провеждат в момента, ще вразумят нашите противници, като им напомнят за катастрофалните последици от по-нататъшната ядрена ескалация.

Лавров добави: "Тези самолети ще бъдат унищожени, както и други видове оръжия, доставени от страните от НАТО на Украйна".

Беларус ще се присъедини към Русия във втория етап от ядрените учения

Беларус ще се присъедини към Русия във втория етап от ядрените учения

Учението има за цел да бъде проверена готовността на нестратегическите ядрени сили на Руси