На Украйна трябва да бъде разрешено да разполага своите изтребители F-16 на "бази-убежища" в страни от НАТО.

Това посочва за "Вашингтон пост" Джери Хендрикс.

Той е старши научен сътрудник в института "Сагамор" и пенсиониран капитан от военноморските сили.

Русия използва опасенията на Запада от ескалация, като обособява пространство за убежище на суверенната си територия, за да нанася офанзивни удари в Украйна.

Нейните военни средства остават частично защитени, докато тези на Украйна остават открити. Може би сега Европа и Съединените щати могат да компенсират това предимство, като създадат пространство за убежище на украинските сили в страните от НАТО.

По мнението на Хендрикс, ако страните от НАТО са готови да дарят самолети на Украйна и да обучат пилоти, те трябва също така да им позволят да летят от бази на територията на Алианса, както и да зареждат, превъоръжават и ремонтират самолетите там.

Блинкън: Съюзниците от НАТО вече прехвърлят изтребителите F-16 в Украйна
Обновена

Блинкън: Съюзниците от НАТО вече прехвърлят изтребителите F-16 в Украйна

Дългоочакваният трансфер на изтребителите, дарени от Дания и Нидерландия, е в ход

"Предоставянето на достъп на Украйна до този вид "бази-убежища" ще изравни значително условията на игра срещу противник, който се ползва с несправедливи предимства, тъй като може да извършва безпрепятствени атаки от собствените си земи", уверено заяви пенсионираният капитан от Военноморските сили.

Той добави, че рисковете от ескалация на подобен ход са реални, но управляеми: ще трябва да се установят строги правила за водене на бойните действия, например, че на украинските F-16, излитащи от въздушни бази на НАТО, ще бъде забранено да атакуват цели на територията на Русия.

Норвегия ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна

Норвегия ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна

Доставките се планирани да започнат през 2024 г

"На украинските F-16, базирани в страни от НАТО, ще бъде разрешено да атакуват цели вътре в окупираната от Русия украинска територия.

Ако руски пилоти на изтребители се опитат да преследват тези самолети обратно във въздушното пространство на НАТО, ще трябва да се справим с тях. Русия ще трябва да осъзнае, че всяко подобно нахлуване само по себе си ще се разглежда като опасна ескалация", пише Хендрикс.

Няма пречки Нидерландия да изпрати в Украйна първите F-16

Няма пречки Нидерландия да изпрати в Украйна първите F-16

Развой на ситуацията

Той смята, че на Украйна трябва да бъдат предоставени оръжията, от които се нуждае, за да спечели войната, и възможността да ги използва.

Нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс заяви, че в близко бъдеще в Украйна ще пристигнат холандски изтребители F-16.

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Около две години, след като Украйна поиска от съюзниците си изтребители F-16 за борбата си с руските сили, първите самолети се очаква да пристигнат до следващия месец

"Мога да кажа, че F-16 ще пристигнат скоро и че работим усилено, за да се случи това възможно най-скоро.

Но няма да споделям никакви подробности.

Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна.

Причината не е, че не искам да информирам обществеността, защото бих искал да информирам всички, доколкото е възможно", заключи Рубен Брекелманс.