До края на седмицата Испания трябва да има ново постоянно правителство начело с премиера Мариано Рахой. Това ще сложи край на продължилата 10 месеца политическа криза в страната и няма да се налага испанците да гласуват за трети път в рамките на година, отбелязва "Ройтерс".

Вчера Социалистическата партия реши на практика да позволи създаването на правителство на малцинството на Рахой. Социалистите ще се въздържат при гласуването на новия кабинет, което ще позволи той да бъде одобрен само с обикновено мнозинство.

Испанските социалисти повече няма да блокират Рахой за премиерския пост

Испанските социалисти повече няма да блокират Рахой за премиерския пост

Повече от 300 дни страната е без правителство...

До политическата криза в Испания се стигна, след като консервативната Народна партия на Рахой загуби миналия декември мнозинството си. Тогава социалистите останаха втори, но имаше подем и на нови партии като радикално левите "Подемос" и центристите от "Сиудаданос".

Рахой остана временен премиер, след като не можа да се сформира правителство, като на изборите през юни Народната партия отново спечели най-много места в парламента, но не и мнозинство.

Ако социалистите бяха решили да блокират новия кабинет, трябваше да се проведат трети парламентарни избори в рамките на последните 12 месеца.

"Не се съмнявайте, че пред над има страхотно бъдеще. Вчера беше взето важно решение. Според мен то беше много разумно", приветства решението на социалистите Рахой.

Много испанците също се радват, че ще има период на стабилност.

"Мисля, че това е положително, защото икономиката е отново активирана и увеличава доверието към нея. Но също мисля, че за Народната партия ще бъде сложно, защото няма да има парламентарно мнозинство и ще бъде трудно да получава одобрение за нови политики и закони. Одобряването на новия бюджет ще бъде особено сложно", изтъкна адвокатът Алехандро Гера.

Други обаче са недоволни, че няма да има лява коалиция, чието сформиране беше възможно. 

Приоритет на Рахой ще бъде да запази постепенно икономическо възстановяване в Испания след години рецесия. Сред първите задачи на кабинетът ще бъде ревизия на бюджета за 2017 г., в който Брюксел иска стриктни ограничения на разходите.