Лидерите на опозиционната Социалистическа работническа партия в Испания се решиха повече да не блокират преизбирането на консерватора Мариано Рахой на премиерския пост, предаде Би Би Си.

На проведения днес конгрес на социалистите беше взето решение представителите на партията в парламента да не гласуват против кандидатурата на Рахой. Това ще позволи на страната да избегне провеждането на нови парламентарни избори.

Резултатите от парламентарния вот не позволиха нито на Народната партия, нито на социалистите да си осигурят мнозинство. Последвалите преговори за съставяне на коалиция завършиха с неуспех.

След това в продължение на 10 месеца социалистическата партия блокираше възможността Рахой да състави кабинет. Те изтъкваха като аргумент, че като представител на партия без мнозинство той не би имал необходимото доверие.

В резултат на неотстъпчивостта на опозицията Испания повече от 300 дни е без правителство. Без днешното решение на социалистите страната щеше да бъде изправена пред нови парламентарни избори през декември - третите в рамките на една година.