Испания отново ще въведе задължително носене на маска на открито като част от пакета мерки за ограничаване на бързо разпространяващия се вариант Омикрон на коронавируса. Това заяви министър-председателят Педро Санчес пред репортери в сряда, предаде Ройтерс.

Тъй като близо 80% от населението на страната е ваксинирано, Испания до голяма степен беше пощадена от четвъртата вълна на коронавируса, която засегна тежко други европейски страни. Но появата на Омикрон доведе до рязко покачване на броя на заразените, като в сряда бяха регистрирани около 60 000 нови случая.

Някои експерти и опозиционни партии разкритикуваха Санчес, че не е въвел отново ограничения върху движението, за да предотврати разпространението на Омикрон, както направиха например Португалия и Нидерландия, но той отхвърли критиките.

"Това не е март 2020 г. или Коледа 2020 г.", каза премиерът, като се позова на високия процент на имунизираните в контраст с по-ранните етапи на пандемията, когато ваксините не са били налични.

Задължителното носене на маска на открито ще бъде одобрено в четвъртък на извънредно заседание на правителството и ще влезе в сила в навечерието на Коледа.

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в Испания

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в Испания

Правителството обсъжда нови мерки