Испанският върховен съд реши да раздели делото срещу лидерите на каталунските сепаратисти, предаде Ел Паис. Той ще поеме по- тежките обвинения - за бунт и злоупотреба с публични средства, докато каталунски съд ще се заеме с обвинението на прокуратурата за неподчинение, което е повдигнато само срещу шестима от тях.

Върховният съд ще гледа делото на 12 от обвинените - бившият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, съветниците Раул Ромева, Жорди Турул, Жозеп Рул, Жоаким Форн, Долорес Баса, Меричел Борас, Чарлз Мундо и Сантиаго Вила; бившият председател на регионалния парламент Кармен Форкадел; Жорди Санчес и Жорди Куиксарт.

Върховният съд на Испания нанесе още един удар на каталунските сепаратисти

Върховният съд на Испания нанесе още един удар на каталунските сепаратисти

Пучдемон не изключи провеждането на нови избори в богатия регион

Останалите шестима обвиняеми ще бъдат съдени в Каталуния по настояване на адвокатите им. Става въпрос за петима членове на бюрото на каталунския парламент - Луис Мария Короминас, Луис Гино, Анна Симо, Рамона Бареуфет и Жоан Жозеп Нует, както и бившата регионална депутатка Мирея Боя.

Магистратите единодушно приеха да разделят на две делото, което се очертава като едно от най-важните за последните години в Испания.

До решението се стигна, след като на 18 декември адвокатите на всички 18 обвиняеми настояха делото да се разгледа в Каталуния, тъй като приписаните на сепаратистите престъпления са били извършени именно там.

Жункерас остава в затвора, разпореди върховният съд на Испания

Жункерас остава в затвора, разпореди върховният съд на Испания

Решението на съда ще му попречи да се закълне при откриването на новия каталунски парламент на 17 януари

Делото все още не е насрочено, но е малко вероятно да започне до края на януари. За това настояваше Върховният съд, тъй като то трябва да приключи до май догодина, за да не съвпадне с областните и местните избори в страната, които ще се проведат на 26 май.

Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Общо в ареста остават Жункерас и други трима сепаратистки лидери