Върховният съд на Испания отхвърли молба на кандидата за ръководител на каталунското правителство Жорди Санчес да му бъде позволено да излезе от затвора, за да присъства на заседанието на местния парламент, съобщава "Ройтерс".

Според агенцията това е още един удар върху стремежа на богатия регион да се отдели от Испания.

В понеделник се очаква каталунският парламент да гласува нов лидер. Санчес е кандидатът на сепаратистите, тъй като лидерът Карлес Пучдемон живее в изгнание в Белгия от октомври. На 1 март той оттегли кандидатурата си за втори мандат.

Санчес е в ареста по обвинения в бунт и противодържавна дейност за ролята си в организирането на протести за независимост през миналата година, по време на които служители на полицията бяха блокирани в сграда в Барселона и техните патрулни коли бяха унищожени.

Испанският съдия Пабло Ларена базира решението си, поместено на 26 страници, да не пусне Санчес на убеждението, че има риск от повторно извършване на престъпление.

Говорител на парламента на Каталуния съобщи, че насроченото за понеделник заседание ще се проведе.

Говорител на испанското правителство повтори, че кандидатите не трябва да са в затвора или в момента срещу тях да тече разследване.

Междувременно Пучдемон не изключи провеждането на нови избори в богатия регион, информира АФП.

Не е трагедия, ако има нови избори, въпреки че не е приоритет и никой не би желал, каза той в интервю за каталунския националистически вестник El Punt Avui.

Ако има избори, това ще се случи заради огромната безотговорност на държавата, тъй като не прие резултатите от предсрочния вот на 21 декември, подчерта сепаратистът.