Вицепремиерът на Испания Кармен Калво заяви, че преговорите с каталунските сепаратистки партии са прекратени и Мадрид повече няма да отправя нови предложения към тях, съобщи "El Pais".

"Правителството взе твърдо решение да строи толкова мостове, колкото е необходимо, но създадените от нас рамки не се приемат от партиите, които са за независимост", коментира Калво.

От Социалистическата партия на Испания заявиха, че ако сепаратистките партии не подкрепят проекта на правителството за бюджета, както заплашват да направят, страната може да бъде изправена пред риск от предсрочни избори.

Испанският крал призова за единство на нацията

Испанският крал призова за единство на нацията

В опит да успокои напрежението след продължаващите вълнения в Каталуния

"Направихме всичко, което трябваше да направим като правителство. Направихме всичко, за да отговорим на нуждата на обществото от диалог. Ако това не е достатъчно, трябва да спрем. Сепаратистите трябва да обяснят защо отхвърлят предложението за диалог, което е съвсем обосновано." - посочва вицепремиерът.

Тя за пореден път посочи, че референдумът за отделяне на Каталуния от Испания е неприемлив.

По думите й, властите на страната не смятат да правят повече отстъпки на сепаратистите.

Напомняме, през октомври 2018 г. правителството на Каталуня заяви, че не приема осъдителните присъди срещу сепаратистките лидери.

Мадрид сряза Каталуния: Не приемаме ултиматуми

Мадрид сряза Каталуния: Не приемаме ултиматуми

"Да на самоопределението, но не на независимостта"