Към единство на нацията призова испанският крал Фелипе VI, предадоха АП и Washington Post. 

Той направи изявлението днес в речта си, изнесена по време на честването на 40-та годишнина от приемането на конституцията на Кралството. Тържествената церемония събра редица бивши и настоящи испански лидери, сред които и считаните за "бащи" на Конституцията и четирима експремиери. Единствените отсъстващи бяха членовете на партията "Подемос", които обявиха, че бойкотират събитието. 

Снимка 393806

Източник: EPA/БГНЕС

По думите на краля, основният закон задължава испанските поданици да уважават разнообразието и различията помежду си. 

От своя страна, председателят на парламента Ана Пастор призова за уважение към Конституцията като общ проект, който има за цел да обединява след дългогодишни спорове. Тя също така изрази почит към монарсите за дългата им служба на нацията. 

Изявлението му идва на фона на продължаващите вълнения в областта Каталуния, въпреки че монархът никъде не я споменава конкретно. 

Припомняме, че преди дни стана ясно, че още двама арестувани от испанските власти каталунски сепаратистки лидери са започнали гладна стачка.

Снимка 393809

Източник: EPA/БГНЕС

Общо те вече са четирима - Жозеп Рул, Жоаким Форн, Йорди Санчес и Йорди Туръл.

Те бяха арестувани, тъй като испански прокурори смятат, че те са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври.

След като Каталуния обяви независимост миналата година, Мадрид пое директен контрол над региона и повдигна обвинения, включително злоупотреба с обществени средства и бунт срещу каталунските лидери, деветима от които са в затвора, очакващи съдебен процес.