За „историческа и много сърдечна” среща между папа Франциск и шейх Ахмед ал Тайеб, който е велик имам на египетския университет „Ал Азхар”, смятан за най-авторитетната институция на сунитския ислям, съобщиха от Светия престол, като уточниха, че събитието е станало след десетилетие на обтегнати отношения между двете религиозни институции.  

Двамата са провели 25-минутен частен разговор в личната библиотека на папата и са се разделили с прегръдка. След това имамът и делегацията му са разговаряли с кардинала, който отговаря за междурелигиозния диалог.

"Посланието от нашата среща е самата среща", подчерта папата, като подобна среща се състои за първи път във Ватикана, отбелязва "Франс прес".

Според Ватикана папата и неговият гост са разговаряли главно за мира по света, отказа от насилие и тероризма, както и за положението на християните в среда на конфликти и напрежение в Близкия изток и за тяхната закрила.

На 24 февруари 2000 г. папа Йоан Павел II посети тогавашния велик имам на университета "Ал Азхар" в Кайро.

Днешната среща бележи нов етап на помирение след 10 години на напрегнати отношения заради спорно изказване на папа Бенедикт XVI, в което той направи връзка между исляма и насилието. Отношенията постепенно се затоплиха с идването във Ватикана на Франциск, който обяви междурелигиозния диалог за един от приоритетите си.