Държавният исторически музей в Москва отмени дискусия за пакта Молотов-Рибентроп, организирана от списание "Дилетант", съобщи радио "Свобода". Според ръководството на музея, дискусията е "неетична".

Пактът, представляващ споразумение за ненападение между Германия и Съветския съюз, има ключова роля за избухването на Втората световна война. Към него е приложен таен допълнителен протокол, в който двете страни очертават зони на интерес в Източна Европа в случай на "териториално и политическо преразпределение".

"В навечерието на Деня на народното единство и 75-годишнината на Победата организирането на това мероприятие няма да е съвсем уместно", се казва в официална позиция на институцията.

Събитието трябваше да се състои на 30 октомври, а негов водещ щеше да бъде един от съоснователите на радио "Ехото на Москва" - Сергей Бунтман.

Пактът Молотов-Рибентроп е подписан в Москва от руския комисар по външните работи Вячеслав Молотов и германския министър на външните работи Йоахим фон Рибентроп на 23 август 1939 г. На ратифицирането му лично присъства и Йосиф Сталин.

По силата на допълнителния протокол към договора на 1 септември 1939 г. Германия започва настъпление срещу Полша, а на 17 септември 1939 г. на полска територия нахлуват съветски войски, с което е започната Втората световна война. На 18 септември Германия и СССР излизат със съвместна декларация, подписана от Рибентроп, Сталин и Молотов, с която обявяват подялбата но Полша помежду си.

"Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга. Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел, колкото е възможно по-скоро. В случай че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната." - се казва в декларацията. (Уикипедия)

След това Съветският съюз напада Финландия и откъсва нейни територии, а през 1940 г., нарушавайки договореностите за сферите на влияние, навлиза в балтийските държави Литва, Латвия и Естония и ги анексира. Същата съдба имат Бесарабия и Северна Буковина. Така от съюзници Германия и СССР се превръщат в противници - на 22 юни 1941 г. Германия напада Съветския съюз.

Темата за пакта е основна в последния брой на списание "Дилетант". На 24 октомври стана известно ,че една от най-големите книжарници в Москва е отказала да го продава заради карикатура на Сталин и Хитлер на корицата, на която Сталин е изобразен като булка, а Хитлер като младоженец.

До 1989 г. от съветска страна съществуването на протокола официално се отрича, макар че още през 1946 г. копие от него е публикувано по нареждане на президента на САЩ Хари Труман. При управлението на Владимир Путин в официалната информационна политика на Москва темата се премълчава.