Руският президент Владимир Путин изглежда поставя условия на Съвета за сигурност на ООН като метод за проекция на руската мощ преди присъединяването на Русия към ротационното председателство през април. Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви по време на пресконференция на 21 март, че Русия планира да проведе неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН в началото на април, за да обсъди "реалната ситуация" на "украинските деца, отведени в Русия"  - преди обявяването на заповедите за арест на Международния наказателен съд (МНС) за Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за депортирането на украински деца в Русия.

Те идват в момент, когато назначени от Кремъл окупационни служители продължават да улесняват депортирането на украински деца в Русия под различни схеми и прикрития.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Освен това Путин направи редица забележителни коментари, провъзгласявайки ангажимента на Русия към ООН, СС на ООН и устава на ООН по време на пресконференцията си с китайския президент Си Дзинпин на 21 март.

Взети заедно, коментарите на Небензя и Путин предполагат, че Русия продължава да използва позицията си в СС на ООН като основа за проекция на сила, докато СС на ООН се подготвя Русия да поеме председателството на СС на ООН през април.

Русия и Китай са срещу влошаване на кризата в Украйна

Русия и Китай са срещу влошаване на кризата в Украйна

Единодушни срещу преминаването на войната в "в неконтролируема фаза"

Чрез поставянето на информационни условия, за да се представи за предполагаемия ангажимент на Русия към Съвета за сигурност на ООН, Путин ще продължи да въоръжава и да използва правото на вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН през следващите месеци.

Вторият ден от посещението на китайския президент Си Дзинпин показа, че Путин не е успял да осигури двустранното партньорство без ограничения с Китай, на което вероятно се е надявал. Путин и Си подписаха "Съвместно изявление на Руската федерация и Китайската народна република за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизане в нова ера" на 21 март, в което се подчертава, че руско-китайските отношения са всеобхватни, стратегически и на ниво най-високо ниво в историята.

Съвместното изявление очертава различни двустранни намерения и потвърждава ангажимента на Русия и Китай към държавния суверенитет и териториалната цялост на другата страна, наред с други дипломатически обещания.

Ангажиментите, поети от Си и Путин, обаче бяха значително едностранчиви, което показва, че Си се съгласява на по-резервирана версия на руско-китайските отношения, отколкото Путин вероятно желае, както ISW отбеляза на 20 март.

Си похвали Путин, потвърди ангажимента на Китай към Русия в Съвета за сигурност на ООН и разшири позицията на Китай за политическо уреждане на войната в Украйна; но Си не отиде много по-далеч от предлагането на тези изявления.

Путин, напротив, обяви редица мерки, които сигнализират за продължаващата ориентация на Русия и зависимостта от Китай в енергийния и икономическия сектор, които изглеждат много едностранчиви в сравнение с относително смекчените ангажименти на Си.

Освен това Си не изрази намерение да предостави подкрепа за войната на Русия в Украйна извън неясни дипломатически уверения, което вероятно е стъпка назад от това, което Путин се надяваше да осигури в преговорите. Путин вероятно не е успял да осигури точния вид партньорство, от което се нуждае и желае, и Си вероятно ще напусне Москва, след като си е осигурил уверения, които са по-едностранни, отколкото Путин е възнамерявал да бъдат. Путин отбеляза, че Русия и Китай са имали "много съдържателен и откровен обмен на мнения" относно перспективите за по-нататъшното развитие на руско-китайските отношения. В подобна реторика по-специално липсва езикът, който обикновено се използва в дипломатическите четения, за да се посочи, че двете страни са постигнали окончателни и съществени споразумения.

Путин описа доставката от Запада на боеприпаси с обеднен уран на Украйна като значителна ескалация, за да подпомогне информационните операции, целящи възпирането на западната помощ за сигурността на Украйна и да възложи тежестта на преговорите върху Запада. Путин заяви на 21 март, докато обсъждаше китайския мирен план, че Западът започва да използва оръжия с "ядрен" компонент в отговор на съобщението на Обединеното кралство, че ще предостави на Украйна снаряди с обеднен уран.

Путин заяви, че предоставянето на Обединеното кралство на снаряди с обеднен уран показва, че Западът не е готов за "мирно уреждане".

Путин обещава отговор на Русия за оръжия с обеднен уран в Украйна

Путин обещава отговор на Русия за оръжия с обеднен уран в Украйна

Според него Западът е решил да се бие с Русия "до последния украинец не само на думи, но и на дела"

Противотанковите боеприпаси на Запад обикновено се правят от обеднен уран - тоест уран, който е по-малко радиоактивен от естествения уран - поради високата си плътност и проникващия ефект, който генерира. Такива боеприпаси не могат да бъдат използвани за производство на ядрени или радиологични оръжия. Путин се опитва да опише предоставянето на снаряди с обеднен уран като ескалация, за да възпре западната помощ за сигурност, въпреки че снарядите не съдържат никакви делящи се или радиологични материали.

Групата Вагнер може да загуби по-голямата част от затворниците си през следващите седмици, тъй като затворниците приключват своите шестмесечни военни договори. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) прецени, че хиляди осъдени от "Вагнер", които са били вербувани през есента на 2022 г., ще бъдат помилвани и освободени, като се има предвид, че групата изглежда се придържа към обещанието си да освобождава осъдените след шест месеца служба.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство прогнозира, че изселването на затворниците ще влоши недостига на персонал на Вагнер, тъй като Кремъл също блокира Вагнер да набира допълнителни затворници. По-рано Кремъл потвърди на 27 януари, че руският президент Владимир Путин издава предварителни помилвания за осъдени, които служат в руски бойни операции в Украйна.

Съобщението на Кремъл е в съответствие с установения от ISW график за решението на Путин да се дистанцира напълно от финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин след падането на Соледар, Донецка област, на 12-13 януари.

Кремъл вероятно умишлено е разрешил публикуването на превантивни помилвания, за да стимулира повече осъдени от Вагнер да напуснат след изтичането на договорите им, за да подкопае допълнително силата на Вагнер. Пригожин е разработил марка, която последователно се подиграва на руското Министерство на отбраната за пренебрежението му към благосъстоянието на войските и е малко вероятно да ядоса затворници, като ги задържи на фронтовата линия след изтичането на договорите им.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и Националната гвардия на Русия ("Росгвардия") започнаха на 20 март наказателно разследване срещу заместник-командващия Централния окръг на Росгвардия генерал-майор Вадим Драгомирецки.

Депутатът от Руската държавна дума Александър Хинштейн заяви, че Драгомирецки е заподозрян в получаване на многомилионни подкупи и злоупотреба с власт и ще бъде изправен пред последващо освобождаване от длъжност. Хинштейн каза, че служителите са принудили Драгомирецки да признае вината си в писмено самопризнание. Драгомирецки беше заподозрян в получаване на подкупи от изпълнител, който реконструира военно поделение в Московска област.

Обвиненията следват законопроекта на руския президент Владимир Путин от 18 март, който увеличава глобите и лишаването от свобода за незаконно присвояване на руски военни активи.

Хинштейн заяви, че разследването на ръководството на Росгвардия доказва неговата отдаденост на "прочистването на техните редици". Кремъл може да използва предпоставката за злоупотреба с военни средства, за да отстрани служители, които са изпаднали в немилост.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на 20 март, че е разрешило президентско теглене от бюджета, за да предостави допълнителни 350 милиона долара помощ за сигурността на Украйна. Министерството на отбраната заяви, че пакетът ще включва боеприпаси за HIMARS, 155 мм артилерийски снаряди, ракети HARMs и друго критично военно оборудване.

Кремъл продължава кампаниите за крипто мобилизация, за да набира мъже в цяла Русия за договорна служба, за да избегне обявяването на официална втора мобилизационна вълна. Представителят на Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Юсов заяви, че Русия набира 20 000 военнослужещи на месец чрез схеми за криптомобилизация.

Юсов отбеляза, че Русия продължава да не разполага с инструктори и използва беларуски полигони за обучение на мобилизираните военнослужещи. Украинският генерален щаб съобщи, че руски военнослужещи от Краснодарски край подписват договори за изпращане в Украйна през август 2023 г.

Руските служители по набирането на персонал вероятно принуждават наборниците да подписват договори, а руските независими медии съобщиха, че Московският авиационен институт е задържал дипломи на завършилите, отказали да подпишат военни договори.

Руски местни медии съобщиха, че военните служби заплашват частни компании с глоби, ако не предоставят лична информация за своите мъже служители до 50-годишна възраст. Руски медии съобщиха също, че руски служители по набиране на персонал продължават да раздават призовки на студенти и цивилни мъже, за да изяснят личната си информация.

"Вагнер" също така продължава да разширява своите кампании за набиране на персонал в Русия и откри още един център за набиране на персонал в Ростов на Дон.

Руски блогъри все повече оценяват, че Кремъл едва ли ще обяви нова мобилизационна вълна и вместо това е в полза на кампания за набиране на договорна служба. Блогър отбеляза, че Кремъл ще обяви мобилизация само ако регионалните власти не са в състояние да генерират желаната квота от доброволци.

Блогърът отбеляза, че Кремъл рекламира договорна служба за възстановяване на силите без мобилизация. Друг блогър отбеляза, че кампанията за набиране на персонал на Кремъл е готова за провал, заявявайки, че руското Министерство на отбраната (МО) не е било ефективно в насърчаването на кампании за набиране на персонал. Блогърът отбеляза, че е малко вероятно Кремъл да генерира желаните 400 000 войници, тъй като повечето от доброволците, които са искали да се бият във войната, вече са се записали по време на предишни кампании за набиране на персонал. Блогърът отбеляза, че групата "Вагнер" и чеченските части "Ахмат" са единствените формирования, които са успели ефективно да наемат доброволци и спекулира, че руското МО е успяло да мобилизира само 230 000 военнослужещи през септември 2022 г. Наблюденията на блогърите подкрепят предишните оценки на ISW, че подновената кампания за набиране на доброволци е малко вероятно да задоволи текущите нужди на Русия от навременни подкрепления.

Руски военнослужещи, които се присъединиха към регионалните доброволчески батальони през лятото на 2022 г., разкриха, че руското военно командване третира руските доброволци като пушечно месо. Руското независимо издание Important Stories (iStories) интервюира руски доброволец от казанския доброволчески батальон "Алга", който в момента е обвинен в дезертьорство. Доброволецът разкри, че неговият батальон е претърпял огромни загуби на западния (десен) бряг на Херсонска област по време на украинското контранастъпление през ноември 2022 г. Военнослужещите, заедно с някои други елементи на батальона, са получили разрешение от командирите на роти и батальони да напуснат след четири месеца договорна служба, но командирите на 72-ра бригада отказват да ги уволнят. ISW не можа да намери никаква информация за руска 72-ра бригада, която беше посочена в доклада на iStories. Подчинението на доброволческия батальон на бригада може да означава, че някои руски доброволчески батальони са включени в съществуващи или нови части. Доброволецът разкри още, че украинските сили са унищожили до голяма степен доброволческия батальон "Алга" край Въгледар на 6 февруари 2023 г.

Руските кампании за недоброволно набиране, ако бъдат обявени отново, биха влошили още повече проблемите с изтичането на мозъци в страната. Радио Свобода и Current Time разкриха, че 250 от най-известните лекари в Русия са избягали от страната на 27 септември 2022 г., шест дни след като руският президент Владимир Путин обяви мобилизация.

Руският върховен съд разработи и представи проекторезолюция, която обяснява кои дейности съдът ще определи като престъпление срещу военната служба.

На 21 март съдът предложи да се въведат наказания за "опит за самоволно напускане на военна част и дезертьорство". Проектът ще позволи на съда да наказва военнослужещи, които са отсъствали от подразделенията си за по-малко от два дни, което в момента не е нарушение според съществуващия закон. Проектът определя дезертирането като престъпление, при което военнослужещият възнамерява да избегне военната си служба, като съдът ще може да преследва всеки, който се е отклонил от служба в рамките на 15 години след навършване на пределната възраст за служба в запаса. Проектът също така отбелязва, че руските военнослужещи трябва да оказват пълна съпротива на залавянето и да изпълняват военни задължения дори при пълно обкръжение. Руски правозащитник отбеляза, че всеки руски военнослужещ, който бъде заловен, ще бъде разследван съгласно руския наказателен кодекс.

Съобщава се, че китайски предприятия продължават да доставят дронове и части за дронове на Русия. New York Times съобщи, че официални руски митнически данни показват, че близо 70 китайски износители са продали 26 марки дронове и части за дронове на стойност над 12 милиона долара на руски лица от началото на руската инвазия в Украйна. Съобщава се, че китайският производител на дронове Autel е продал две дронове на стойност милиони долари само за руски субекти.

Китайските фирми изглежда увеличават продажбите си на налични в търговската мрежа дронове за Русия, които имат двойна употреба и които руските сили могат да използват на бойното поле в Украйна. Тези налични в търговската мрежа дронове вероятно нямат капацитет за полезен товар, който би позволил на руските сили да ги използват в значителни бойни или високоточни ударни роли. Все още остава несигурно дали китайското ръководство ще реши да позволи на китайската отбранителна индустрия да продава смъртоносно оборудване на Русия.

Руските сили продължават да провеждат операции по правоприлагането в окупираните райони, за да се насочат към проукраинските настроения и да принудят спазването на мерките за паспортизация. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров публикува на 21 март кадри от чеченската полиция за борба с безредиците от формацията "Ахмат-1", която извършва проверка на правоохранителните органи в неназовано окупирано село, на която се вижда как влизат в малка частна резиденция и намират украински знамена и украински "наръчници за обучение на саботажна и подривна работа".

Въпреки че видеото изглежда силно инсценирано, то демонстрира, че операциите на правоприлагащите органи в окупираните райони са насочени особено към всичко и всеки, за когото се смята, че показва проукраински настроения. Украинският център за съпротива отбеляза на 21 март, че руските сили са нахлули в домове в село Азов близо до Бердянск, окупираната Запорожка област, за да извършат "превантивни обиски" и да заплашват жители, които не притежават руски паспорти, произволно задържайки тези, които отказват да кандидатстват за руско гражданство .

Руските окупационни служители продължават да улесняват депортирането на украински деца в Русия. Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо съобщи на 21 март, че е подписал споразумение с директора на Всеруския детски център "Океан" Наталия Соловей, според което децата от окупираната Херсонска област ще отидат да "почиват и учат" в лагера "Океан" край Владивосток, Приморски край.

"Океан" се финансира и ръководи от руското правителство и Министерството на образованието, според неговия уебсайт. Владивосток е по-близо до американския щат Аляска (приблизително 5000 км), отколкото до Херсонска област (над 7000 км).

Руските окупационни служители продължават усилията си за консолидиране на бюрократичния и административен контрол върху окупираните райони на Украйна. Окупационната администрация на Херсонска област заяви на 21 март, че хората с увреждания ще трябва да се подложат на повторен преглед съгласно руското законодателство за преиздаване на техния статут на инвалидност.

Следователно окупационните власти използват издаването на статут на инвалидност като оръжие, за да изискват от лицата да се регистрират и да предоставят лична информация на окупационните органи. Руските окупационни власти също продължават да настояват за издаването на руски паспорти в окупираните територии. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки заяви на 21 март, че 30 процента от жителите (164 577 души) на окупираната Запорожка област са получили руски паспорти и че в областта работят 16 стационарни и два мобилни отдела за получаване и издаване на паспортни документи.

Министерството на вътрешните работи (МВД) на Луганската народна република (ЛНР) по подобен начин заяви на 21 март, че е отворило контролно-пропускателен пункт за кандидатстване и издаване на паспорти в Билолуцк и че пунктът е получил над 200 заявления за паспорти в деня на отварянето си.

Броят на заявленията и притежателите на руски паспорти вероятно са целенасочено преувеличени от окупационните служители и действителният процес на кандидатстване вероятно става все по-принудителен. Украинската военна администрация на Луганска област отбеляза, че руските окупационни служители значително са ускорили процеса за отказ от украинско гражданство в Луганска област, което вероятно ще ускори процеса на кандидатстване за руски паспорт.