Украинските сили провеждат продължителна ударна кампания срещу руски военни цели в Крим и успешно удариха няколко цели в целия полуостров.

Руски източници твърдят, че в нощта на 5 срещу 6 януари украинските сили са ударили административна сграда на руското летище в окупирания Саки, Крим с до четири крилати ракети Storm Shadow. Министерството на отбраната (МО) твърди, че руските сили са унищожили пет украински дрона и четири ракети над Черно море и Крим в нощта на 5 срещу 6 януари и шест украински ракети "Нептун" над северозападното Черно море на 6 януари.

Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук благодари на украинските пилоти за успешните удари по цели на летището в Саки, но не уточни дали има предвид посочените по-горе украински удари. Олешчук публикува сателитни изображения, показващи целта, въпреки че ISW в момента не може да определи каква е била целта.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украйна докладва - минус един команден център в Крим

Украйна докладва - минус един команден център в Крим

Москва съобщава, че всички дронове и ракети са свалени

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) заяви на 6 януари, че украинските сили са провели сложна специална операция, която е нанесла удари по руски радарни позиции на летище Саки и склад за оборудване близо до Гришине (60 км североизточно от Евпатория) на 4 януари.

ГУР публикува материали, показващи нанесени щети в руския склад за боеприпаси близо до Гришине. Украински официални лица и източници съобщиха, че украинските сили също са ударили радарна система за противовъздушна отбрана и комуникационен център в Евпатория, отговорен за координирането на руските операции за противовъздушна отбрана в окупирания Крим, складове за боеприпаси близо до Первомайске (82 км северно от Симферопол) и руски команден пункт близо до Севастопол в стачки от 4 януари.

Украински и руски доклади показват, че украински ракети и дронове проникват през руската противовъздушна отбрана в окупирания Крим и успешно са поразили някои набелязани цели.

Руската ПВО отбива атака по Севастопол
Обновена

Руската ПВО отбива атака по Севастопол

Закриха и движението по Кримския мост над Керченския пролив

ISW не е отчел индикации, че руските сили са подобрили способността си да планират и координират нападателни операции предвид продължаващите скъпи и хаотични руски настъпателни усилия близо до Авдеевка. Руските сили в Украйна обаче доказаха, че са способни успешно да адаптират ограничени аспекти от своите операции или отбранителни усилия в определени сектори на фронта.

Не е ясно дали руското командване ще успее да подобри тактическата и оперативна координация в по-големите сектори на фронта. 

ISW: Сражения и минимални руски успехи край Бахмут и Авдеевка

ISW: Сражения и минимални руски успехи край Бахмут и Авдеевка

Киев ударно усилва производството на военна продукция

Предоставянето от Запада на системи за противовъздушна отбрана и ракети на Украйна в краткосрочен и средносрочен план остава от решаващо значение за развитието на Украйна на отбранителна индустриална база, която може да поддържа военните усилия на Украйна срещу Русия в дългосрочен план.

Украинският заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Иван Гаврилюк заяви на 6 януари, че е завършен процесът на одобрение за около 15 нови типа оръжия и военно оборудване. Включително роботизирани системи, дронове, системи за електронна война, инженерно оборудване, модернизирана бронирана бойна машина и противотанкови управляеми ракетни системи и боеприпаси към украинските въоръжени сили. 

Този процес на одобрение позволява на украинското МО да сключва споразумения с производители на отбрана и да издава оръжията на украинската армия. Гаврилюк заяви, че през 2023 г. украинските въоръжени сили са завършили процеса на одобрение на повече от 200 вида оръжия и военна техника, произведени в страната.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви на 4 януари, че предоставянето на помощ от САЩ остава критично, тъй като Украйна все още не е в състояние да се защити, но няма да е необходимо да продължи на сегашните нива, тъй като Украйна работи за разширяване на своята отбранителна индустрия.

ISW по-рано оцени, че неотдавнашните руски удари са били насочени срещу украински промишлени съоръжения в опит да се намали способността на Украйна да се защитава.

Конфигурацията на противовъздушната отбрана на Украйна, включително с осигурените от Запада системи, в целевите зони се оказа жизненоважна за способността ѝ да се защитава срещу руски ракети, особено балистични такива.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви на 2 януари, че системите Patriot са позволили на украинските сили да свалят рекорден брой от 10 хиперзвукови ракети "Кинжал" по време на руските удари на 1-2 януари. New York Times (NYT) съобщи на 6 януари, че представители на Белия дом и Пентагона са предупредили, че САЩ скоро няма да могат да доставят на Украйна ракети за противовъздушна отбрана Patriot.

Дания забавя доставката на F-16 за Украйна

Дания забавя доставката на F-16 за Украйна

Първите шест самолета се очаква да пристигнат през второто тримесечие на 2024 г.

Датското министерство на отбраната (МО) обяви на 6 януари, че отлага първата си доставка на шест изтребителя F-16 за Украйна с до шест месеца.

Датски официални лица по-рано заявиха, че Дания ще достави F-16 на Украйна около началото на 2024 г., а скорошен стратегически документ на Министерството на отбраната на Естония идентифицира Дания като ангажирана да достави F-16 на Украйна преди края на 2023 г.