Малко преди 23 часа руските власти обявиха, че нова атака с украински дронове е насочена срещу Крим.

Цели са военни и логистични обекти. Под бойна готовност е вдигната цялата ПВО на руската армия на полуострова.

Руски източници в социалните медии говорят за редица експлозии на Крим.

Руската противовъздушна отбрана отразява атака по Севастопол. Това съобщи губернаторът на града, назначен от Москва, Михаил Развожаев.

По предварителна информация вече са прехванати няколко въздушни цели. Аварийно-спасителната служба към този момент не е регистрирала попадения, така че да има повредена инфраструктура.

Местни канали в социалните мрежи обаче съобщават за взривове и кълбета дим в района на Севастопол и нос Фиолент.

Над целия град е обявена въздушна тревога. Руските власти закриха и движението по Кримския мост над Керченския пролив. Морския и сухопътния транспорт към Севастопол също са прекъснати.

Украинското разузнаване подпали руски изтребител в Челябинск

Украинското разузнаване подпали руски изтребител в Челябинск

Размерът на щетите все още не е ясен

Местният Telegram-канал "Крымский ветер" съобщи за забелязана ракета над село Черноморское, както и за силен взрив в Евпатория, която се намира от другата страна на нос Тарханкут.

По-късно бе добавено съобщение, че в Севастопол са видени два удара в района на залива, а в Евпатория линейка са се насочили към радара. Няма обаче информация за това дали взривовете се дължат на попадения или на работата на ПВО системата.

Според изявление на Управлението по стратегически комуникация към Генщаба на въоръжените сили на Украйна днес са поразили военен обект в окупирания Крим. Подробности и детайли за резултатите от удара ще бъдат обявени по-късно обаче. Въпреки това военни говорители изказаха благодарност за добрата работа на ВВС на Украйна.

На 26 декември Украйна извърши успешна въздушна атака срещу Феодосия в Крим и освен предизвикания пожар в пристанищната зона на града, успя да удари сериозно и голям кораб на руския флот - десантния кораб "Новочеркаск".

Руските военни признаха за удара по "Новочеркаск"

Руските военни признаха за удара по "Новочеркаск"

Пристанището на Феодосия е отцепено, властите потвърждават за един загинал

Ударите на Украйна по Крим имат тактическо значение, тъй като поне временно успяват да се намесят в логистичните пътища за снабдяването на руските войски в южните области. Отделно на това намаляват възможностите на руския черноморски флот. 

Крим обаче носи и чисто символно значение, тъй като анексията на полуострова, включително и града със специален статут Севастопол поставя началото на войната на Русия срещу териториалната цялост на Украйна още в далечната 2014 г.