В сутрешната си сводка Генералният щаб на украинската армия потвърждава тежките сблъсъци на фронта специално в Авдеевка и Мариинка, където стилистиката на информацията подсказва, че украинските са в режим на отбрана. В авдеевското направление украинските защитници продължават да сдържат врага, който не изоставя опитите си да обкръжи Авдеевка. "Нашите войници твърдо държат отбраната, нанасяйки значителни загуби на врага. Силите за отбрана успешно отразиха 35 атаки на противника в райони източно от Новобахмутовка, Степной, Авдеевка, Тоненки, Первомайско в Донецка област", ​​се казва в доклада. По подобен начин се дава информация и за направлението Мариинка, където е имало 24 атаки, както и за фронта в Херсонска област, където украинците удържат позициите на левия бряг на Днепър, но без да се посочва предвиждане напред. Именно стъпването на левия бряг на Днепър, част от окупираната от руснаците част от украинската област, бе и последният докладван успех на украинската контраофанзива.

Днес в анализа си ISW говори също за успеха на руската армия в Авдеевка.

Войната на Русия с Украйна: Ще замръзне ли фронтът

Войната на Русия с Украйна: Ще замръзне ли фронтът

Приключи ли украинската офанзива и какво се очаква да се случи на фронта

А от Киев се чуват различни гласове и явно цари разнобой:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в редовното си обръщение към нацията заяви, че една от главните задачи на украинските сили тази зима е "да не позволят на руските окупатори да поемат инициативата и да се укрепят".

Заявката за отбрана и отпор Зеленски дава след проведеното вчера регулярно съвещание с върховния главнокомандващ Валерий Залужний и останалите командващи фронтови направления, уточнява УНИАН.

Това не е първото признание на Володимир Зеленски за провал на контраофанзивата и за замразяване на фронта, макар и да е за първи път толкова ясно изказано и директно да говори за преминаване в отбрана. 

"Задачата на нашата държава сега, през зимата, колкото и да е трудно, е да покаже сила и да не позволи на врага да вземе инициативата, да не му позволи да се укрепи. Благодаря на всички, чиито действия осигуряват точно това за Украйна...", заявява Володимир Зеленски и благодари специално на редовите войници и конкретно на бойците, които са в направленията Купянск, Лиман и Донецк.

Преди месец главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни определи настоящия етап от конфликта между Украйна и Руската федерация като "позиционна" война, която се характеризира със статичен и продължителен характер на боевете, а не "маневрена", която да включва движение и скорост.

Зеленски: Путин готви зимна офанзива срещу енергетиката на Украйна

Зеленски: Путин готви зимна офанзива срещу енергетиката на Украйна

Продължават позиционните боеве

С настъпването на зимата все по-често се налага наратива за замразяване на фронта, а блокирането на военната помощ от САЩ за Украйна, както и нереализираната подкрепа на Европа вече накланят везните към удържане на трайна победа за Владимир Путин. Американското издание The Wall Street Journal преди дни директно прогнозира нуждата Украйна да премине в отбрана, да спре по-нататъшния напредък на руския агресор, а за продължаване на контраофанзивата вече се говори едва през пролетта на 2025 г.

Украйна подготвя разработки, които ще принудят руснаците да напуснат Крим завинаги през 2024 г. Това пък е изявлението на министъра на отбраната Рустем Умеров от тази сутрин. "Развитието, което подготвяме за 2024 г., ще ни даде много добри възможности руснаците да напуснат нашия Крим завинаги", казва той.

Според Умеров Украйна е показала на света, че може да постигне успех, по-специално като създаде проблеми на руснаците на полуострова: "Ние показахме на целия свят, че можем да успеем, въпреки че нямаме толкова мощен флот. Ние принудихме Русия да се изтегли от временно окупирания Крим."

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?

Защо въоръжените сили на Украйна все още не са пробили руската отбрана