Европейският съюз е доставил досега около 300 000 от обещаните един милион снаряди на Украйна, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в сряда, докато присъства на среща на НАТО в Брюксел.

Говорейки пред репортери в кулоарите на събитието, Кулеба призова за по-голямо съгласуване на отбранителната промишленост на Украйна и НАТО, за да се гарантира, че Киев разполага с необходимите доставки, за да победи Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

"Трябва да създадем евроатлантическо общо пространство на отбранителната индустрия", каза Кулеба, добавяйки, че това ще гарантира както сигурността на Украйна, така и тази на самите страни от НАТО.

През последните няколко месеца Киев участва в съгласувана кампания, за да примами водещи световни производители на оръжия да започнат операции в Украйна, част от опит да разнообрази зависимостта си от оръжия и боеприпаси, предоставени от неговите съюзници.

Кулеба отхвърли твърдението на журналист, че войната вече е в задънена улица, след като лятната контраофанзива на Украйна не успя да си върне значителни количества територия, окупирана от Русия.

"Няма безизходна ситуация", каза той, преди да премине към друг въпрос.

Кулеба също каза, че е имал "продуктивна" среща във вторник със словашкия външен министър Юрай Бланар.

Новоизбраният президент на Словакия Роберт Фицо обеща да спре военната помощ за Украйна, въпреки че по-късно поясни, че няма да блокира покупките на оръжия от частни компании.

"Той повтори, че центърът за поддръжка на украинска тежка техника ще продължи да функционира в Словакия. Договорите между украински и словашки компании, произвеждащи оръжия, ще продължат", каза Кулеба.

Лондон: Русия все по-често използва касетъчни бомби

Лондон: Русия все по-често използва касетъчни бомби

РБК-500 разпъсква между приблизително 100 и 350 по-малки боеприпаси