До ноември руските военновъздушни сили вероятно са започнали по-често да използват 500-килограмовата касетъчна бомба РБК-500. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че в зависимост от модела всяка РБК-500 разпъсква между приблизително 100 и 350 по-малки боеприпаси.

На свой ред всеки от тях обикновено се взривява или със стотици високоскоростни фрагменти, или с единичен по-голям противотанков заряд.

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Използването им извън цивилни зони не е военно престъпление, но възникват въпроси за съответствие с международното право

Съобщава се, че РБК-500 са били разположени срещу украинските сили по оста Угледар и близо до Авдеевка - и двата града в Донецка област.

Според британското разузнаване има реална възможност, както и при други пускани от въздуха бомби, Русия наскоро да е внедрила единен модул за планиране и корекция (UMPC) с РБК-500.

Това позволява на носещия самолет да изстреля боеприпаса на много километри от целта. Британското МО посочва, че като цяло руските установки за изстрелване на бомби са постигнали слаба точност.

Въпреки това, с големия си брой по-малки боеприпаси, една РБК-500 може да нанесе поражения върху площ от няколкостотин метра, което увеличава шанса за нанасяне на поне минимални щети по набелязаната цел.

Използването на касетъчни бомби нараства на фона на войната в Украйна

Използването на касетъчни бомби нараства на фона на войната в Украйна

Броят на жертвите, убити или ранени от касетъчни боеприпаси, се е увеличил осем пъти миналата година