Броят на жертвите, убити или ранени от касетъчни боеприпаси, се е увеличил осем пъти миналата година до повече от 1000, най-вече поради използването им във войната в Украйна, особено от Русия, показва доклад цитиран от "Ройтерс".

Касетъчните бомби, забранени от повече от 100 държави, се изстрелват от земята или от самолети и експлодират във въздуха, разпръсквайки по-малки бомби върху широка площ.

Оцелелите често получават тежки наранявания от взривове и изгаряния, които могат да доведат до доживотни медицински нужди, а участниците в кампанията се тревожат особено за неексплодиралите бомби, които остават на бойното поле дълго след края на конфликта.

От 1172 пострадали миналата година 353 са загинали, показва докладът на кампанията на коалицията за касетъчни боеприпаси. Това е най-високото ниво, откакто групата започна да съставя годишните си отчети преди 14 години.

В доклада се казва, че почти всички жертви са цивилни и три четвърти са деца, които често са привлечени да играят с неексплодирали бомби.

В Украйна се казва, че Русия е използвала касетъчни боеприпаси "многократно", докато Украйна също ги е използвала, но в "по-малка степен". Не се привежда информация за пропорционално използване.

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Използването им извън цивилни зони не е военно престъпление, но възникват въпроси за съответствие с международното право

Докладът обхваща миналата година и изключва тазгодишното използване от Украйна на касетъчни боеприпаси от Съединените щати, които Киев започна да получава през юли.

Киев твърди, че ги използва само срещу руските войски на фронтовата линия. Русия изобщо отрече да ги използва, но заплаши да го направи в отговор.

За разлика от миналите години, когато жертвите почти винаги са били причинени от забавена експлозия на остатъци от бомби, повечето от жертвите през 2022 г. са от актвини бомби, се казва в доклада.

Вашингтон каза, че оръжията имат законна употреба на бойното поле срещу военни цели и ще спасят животи, ако ускорят края на войната. Той също така каза, че неговите касетъчни боеприпаси оставят много по-малко неексплодирали бомби от използваните от Русия.

Докладът документира първата известна употреба на касетъчни боеприпаси в Мианмар миналата година, както и употреба в Азербайджан, Ирак, Лаос, Ливан, Сирия и Йемен.

Взрив в дома на финансиста на ЛНР

Взрив в дома на финансиста на ЛНР

ЛНР е единствената област, окупирана и контролирана напълно от Русия