Канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък  отрече за възникнали разногласия между него и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Слуховете за "разцепление" се появиха след статията на главнокомандващия за The Economist, в която той заяви, че войната на Руската федерация срещу Украйна става позиционна.

Както пише Bloomberg, това мнението е било като "наливане на масло в огъня" към противоположното изявление на Зеленски, че няма безизходица. Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк отбеляза, че "президентът направи изключително важно уточнение".

"Не виждам никакви разногласия или конфликти на ниво висше военно-политическо ръководство", уточни той.

ISW: Войната в Украйна стана позиционна

ISW: Войната в Украйна стана позиционна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

Подоляк подчерта, че Зеленски е в контакт със Залужни почти ежедневно. По думите му през последните месеци няма промени в комуникацията им. Президентът и командващият армията продължават да обсъждат корекции във военната стратегия на страната.

В същото време друг човек от обкръжението на Зеленски, пожелал анонимност, описа отношенията между президента и висшето командване като свят, далеч от "гръмките заглавия", които излизат в медиите.

В началото на ноември The Washington Post писа, че след месеци на тежка контраофанзива, напрежението между висшето командване в Украйна неочаквано се е прехвърлило в публичната сфера. Журналистите припомниха думите на Зеленски, че на бойното поле няма "безизходица", дошли след публикуването на статия на Залужний за ситуацията на фронтовата линия.

В същото време един от помощниците на президента каза, че коментарите на Залужний пред медиите "улесняват работата" на Русия.

"След 20 месеца война в непоклатимото преди това национално единство на Украйна започват да се появяват социални пукнатини", отбелязват авторите на материала.