Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви на 1 ноември, че войната в Украйна е придобила позиционен характер и предложи редица препоръки Украйна да възстанови маневрите в бойното пространство.

В статия, озаглавена "Съвременната позиционна война и как да я спечелим" и интервю за The Economist, Залужний очерта текущата оперативна среда в Украйна и отбеляза, че въпреки няколко предишни успешни украински контранастъпателни операции през 2022 г., войната сега "постепенно се движи "до позиционна форма."

Залужний силно подчертава, че настоящият позиционен характер на войната е до голяма степен резултат от военния паритет между украинските и руските сили, отбелязвайки, че дълбоко и драматично украинско проникване на руските линии вероятно няма да е възможно при относителното технологично и тактическо равновесие в момента между украинските и руските сили. 

В интервюто си с The Economist Залужний призна, че технологичният и тактически паритет между противопоставящите се сили в Украйна е довел до "застой", подобен на случая от Първата световна война. Залужний особено се въздържа да класифицира ситуацията като пълна безизходица и вместо това я формулира като "позиционна" война, произтичаща от аспекти на този технологично-тактически паритет.

Киев: Войната е в позиционен, а не маневрен етап

Киев: Войната е в позиционен, а не маневрен етап

В статия за The Economist, озаглавена "Какво е необходимо, за да победим Русия", Залужний описва ключовите точки

Според Залужний, способността на Украйна да преодолее този технологично-тактически паритет ще зависи от способността на Украйна да осигури пет основни оперативни компонента, които станаха особено важни от лятото на 2023 г. насам — придобиване на въздушно превъзходство; пробиване на руските минни прегради в дълбочина; повишаване на ефективността на контрабатарейната борба; създаване и обучение на необходимия резерв; и изграждане на способности за електронна война.

Залужний предложи поредица от конкретни тактически решения за петте гореспоменати оперативни компонента, които са създали условия за позиционна война, което според него ще позволи на Украйна да преодолее военния паритет с руските сили. Що се отнася до въпроса за превъзходството във въздуха, Залужний твърди, че украинските сили трябва значително да подобрят способностите на безпилотните самолети, за да спечелят превъзходство във въздуха по фронтовата линия.

Залужний твърди, че украинските сили трябва да претоварят руската противовъздушна отбрана, да неутрализират руските ударни безпилотни самолети и да влошат руската видимост над фронта чрез масово разполагане на евтини безпилотни самолети, разработване на специфични безпилотни самолети, предназначени да насочват руски ударни безпилотни самолети, и използване на комплекси за радиоелектронна защита по целия фронт. 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 Залужний специално призова Украйна да въведе Единен държавен регистър на наборниците, резервистите и военнослужещите, за да подготви необходимия резерв за украинските сили. Залужни в по-широк план призова украинските служители да стимулират украинските граждани да се присъединят към военния резерв и да разширят броя на гражданите, които украинските сили имат право да обучават. Също така отбелязва, че подобряването на украинската C2 и логистичната поддръжка ще бъде от решаващо значение за подобряването на операциите като цяло. Заявява, че формирането на "единна информационна среда" за C2 чрез използването на съвременни информационни технологии ще позволи на украинците да изпреварят руските сили по отношение на ситуационната осведоменост.

Специално се подчертава необходимостта Украйна да развие своя собствена отбранителна индустрия, за да поддържа операции, способности за удари на далечни разстояния и асиметричен арсенал от боеприпаси, за да излезе от военния паритет с руските сили.

Руските сили вероятно се подготвят за нова вълна от силно изтощителни наземни атаки, водени от пехота, срещу украински позиции в района на Авдеевка. Руски блогър, свързан с Кремъл, твърди, че руските сили близо до Авдеевка до голяма степен са забавили скоростта на наземните атаки на север и юг от Авдеевка в полза на тежък непряк огън срещу украинските фронтови позиции и близките тилови райони. Руските сили може да провеждат кампания за блокиране на украински активи в района на Авдеевка, но този силен огън е по-вероятно въздушна и артилерийска подготовка за бойното поле преди нова вълна от руски атаки.

Други блогъри също характеризират настоящите руски операции като "подготвителна подкрепа", вероятно за по-късни нападения. Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун също така заяви на 30 октомври, че руските сили се готвят да извършат "месни атаки" (разговорен жаргон за фронтални атаки, ръководени от пехотата) близо до Авдеевка и обучават щурмови части "Шторм-Z", направени до голяма степен на вербувани осъдени за бъдещи нападения без оборудване.

Руските сили може да се готвят да преминат към такива фронтални атаки, водени от пехотата, след тежка артилерийска подготовка, за да компенсират тежките материални загуби в Авдиевка през октомври. Проектът за геолокация с отворен код GeoConfirmed използва налични в търговската мрежа сателитни изображения, за да потвърди, че руските сили са претърпели най-малко 197 повредени и унищожени превозни средства от 9 октомври, като са загубили 99 превозни средства по време на първата вълна от нападения между 9 и 13 октомври, 94 превозни средства по време на втората вълна между 14 и 23 октомври и четири потвърдени и 18 потенциално загубени превозни средства между 24 и 31 октомври.

GeoConfirmed характеризира руските усилия край Авдеевка като най-скъпите руски усилия досега във войната в Украйна.

Сегашната ситуация близо до Авдеевка е част от по-големия провал на руския генерален щаб да усвои и разпространи уроците, научени от руските сили по време на предишни неуспешни офанзиви в Украйна, на други групировки на сили в целия театър. Различни руски елементи са участвали в подобни катастрофални механизирани атаки с фронтални атаки, водени от пехотата, срещу укрепени украински позиции по няколко различни оси през 2022 и 2023 г., което предполага, че крайната вина за липсата на стратегическа адаптация е на Генералния щаб. Руските сили по-рано претърпяха значителни загуби на персонал и техника по време на неуспешна офанзива срещу Въгледар, западна Донецка област през зимата на 2022-2023 г., която се характеризира с множество вълни от механизирани атаки срещу укрепени украински позиции.

Тези тежки пехотни атаки напълно унищожиха руските части, участващи в тях, включително 155-та морска пехотна бригада (Тихоокеанския флот), която според съобщенията трябваше да се възстановява няколко пъти поради загуби, понесени край Въгледар.

За разлика от това, елементи на 1-ви армейски корпус на Донецката народна република (ДНР), действащ под командването на 8-ма общовойскова армия на Южния военен окръг, и елементи на 41-ва общовойскова армия на Централния военен окръг, наскоро извършиха аналогични скъпоструващи механизирани нападения близо до Авдeевка.

Лондон: Русия се бори за Авдеевка, но без успех

Лондон: Русия се бори за Авдеевка, но без успех

Русия вероятно е ангажирала елементи от до осем бригади в сектора

Фактът, че две много различни групировки от сили са участвали в подобни неефективни операции, предполага, че руското военно командване се бори да научи и разпространи уроци в целия театър или, в случая, дори в рамките на един и същи военен окръг.

Началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов е в крайна сметка отговорен за този провал както в качеството си на началник на руския генерален щаб, така и като общ командир на театъра. Забележителен е контрастът между провала на Герасимов в това отношение и обмислената и публична оценка на предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, и решенията за тях от генерал Залужни.

Украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област на 1 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължиха настъпателните операции в направленията на Бахмут и Мелитопол (западна Запорожка област). Руски източници твърдят, че украинските сили са атакували неуспешно близо до Зеленополя (12 км югозападно от Бахмут) и по участък от железопътната линия между Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и Андреевка (10 км югозападно от Бахмут).

Сирски: Русия премина от отбрана към активни бойни действия край Бахмут

Сирски: Русия премина от отбрана към активни бойни действия край Бахмут

Руските войски са укрепили групировката си край Бахмут в Донецка област

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу повтори формулирането на руския президент Владимир Путин за продължаващата украинска сухопътна дейност на източния (левия) бряг на Херсонска област като част от украинската контраофанзива.

Шойгу заяви по време на конферентен разговор на 1 ноември, че украинските сили са атакували неуспешно в направленията на Запорожие, Донецк и Херсон, групирайки украинската активност в посоката на Херсон с направления, признати като част от текущите украински контраофанзивни усилия.

Путин описа украинската активност в Херсонска област като "следващото украинско контранастъпление" и отхвърли всички украински настъпателни операции като провал по време на пресконференция в Пекин на 18 октомври.

Осем ранени при среднощни руски атаки в Херсонска и Харковска област

Осем ранени при среднощни руски атаки в Херсонска и Харковска област

Сред ранените е и 12-годишно дете

Руските военни изглежда са готови да възстановят своите военни окръзи като основен съвместен щаб на своите сухопътни сили, като същевременно прехвърлят военноморски активи обратно към командването на руския флот. Руската държавна медия ТАСС съобщи на 1 ноември, че източници, близки до руското военно ръководство, са заявили, че руският Северен, Тихоокеански, Черноморски и Балтийски флот и Каспийската флотилия ще се върнат на пряко подчинение на главнокомандващия руския флот адмирал Николай Евменов на 1 декември.

Остава неясно как Русия възнамерява да мобилизира, обучава и организира сили, които преди това са били под нейните флотове, в нови формации на ниво военен окръг, но този документ за преструктуриране като цяло предполага, че Русия възнамерява да консолидира отново контрола върху сухопътните сили под структурата на военния окръг, включително наскоро възстановява Московския и Ленинградския военни окръзи, като същевременно отделя военноморските активи на руския флот.

Руски източници спекулират, че Павел Пригожин, синът на починалия финансист Евгений Пригожин, официално е действащ ръководител на остатъците, действащи под егидата на Росгвардия. Руски регионални новинарски издания съобщиха на 1 ноември, че групата "Вагнер" е възобновила набирането на служители в областите Перм и Новосибирск под ръководството на Павел.

Руското издание Ngs.ru съобщи, че представител на "Вагнер" в Новосибирск е заявил, че групата вече не набира престъпници или болни хора.

Руски блогъри също твърдят, че Павел е новият лидер на останките от "Вагнер" и изразиха надежда, че назначаването на Павел е индикация, че "Вагнер" ще оцелее след подчинение на Росгвардия.

Руските власти продължават да хвалят очевидните успехи на руската отбранителна индустриална база. Ръководителят на руския държавен отбранителен конгломерат Rostec, Сергей Чемезов, заяви на 1 ноември, че Rostec е увеличил обема на производство на танкове седем пъти, обема на производството на бронирани превозни средства с коефициент четири и половина и обема на производството на

Чемезов добави, че Rostec задоволява нуждите от електронни компоненти.

Украинският център за съпротива заяви на 1 ноември, че Русия сформира нови звена на Росгвардия за провеждане на противодиверсионни мерки в окупираните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Съобщава се, че тези части ще бъдат базирани близо до град Воронеж в Русия и ще се състоят от около 10 000 военнослужещи, включително бивш персонал на "Вагнер".

Руски блогър заяви на 1 ноември, че отделните бойни единици са причина за увеличеното разпространение на дронове и оператори на дронове в руската армия, а не увеличените ресурси и внимание от руското МО. Блогърът разкритикува "официалното мнение" на руското МО, че безпилотните самолети са по-подходящи за специалните сили и отрядите на Спецназ, отколкото за комбинираните въоръжени формирования. Друг руски блогър разкритикува руската армия, че е предоставила на руски служители свалени украински дронове за техните "музеи", а не е изследвала и реконструирала свалените дронове.

ISW: Каква роля ще играе персоналът на "Вагнер" извън групата

ISW: Каква роля ще играе персоналът на "Вагнер" извън групата

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната

Руският Северен флот (СФ) също ще загуби статута си на отделна военно-административна единица, равна на военен окръг, считано от 1 декември, а неговите сухопътни, авиационни и противовъздушни сили ще бъдат прехвърлени към новосъздадения Ленинградски военен окръг . ТАСС отбеляза, че тази информация не е официално потвърдена. Руският федерален портал за проекти на регулаторни правни актове публикува президентски указ на 8 октомври, изготвен от руското Министерство на отбраната (МО), който предлага лишаване от статута му на съвместно "стратегическо териториално обединение", сигнализирайки, че тази промяна ще се случи в бъдеще, но без да се уточнява дата.

Руските окупационни служители продължават усилията си да контролират достъпа на жителите до информация в окупираните територии. Окупационните служители на Херсонска област популяризираха сателитните телевизионни услуги чрез програмата за излъчване "Russkyi Mir" на 31 октомври и заявиха, че жителите на първа линия ще получат 25 000 безплатни сателитни телевизора Russkyi Mir до края на годината. Председателят на окупационния съвет на Херсонска област Андрей Алексеенко заяви, че руските окупационни служители планират да инсталират 55 000 сателитни телевизора "Русский мир" в окупираната Херсонска област до края на 2024 г. Украинският център за съпротива съобщи, че руските служители използват излъчващата програма за пропаганда и конфискуват личния сателит на жителите чинии, за да попречат на жителите да имат достъп до украински канали.

Руските окупационни служители вероятно използват обществените здравни служби, за да принудят жителите на окупираните територии да получат руски паспорти. Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо заяви на 1 ноември, че окупационните власти ще започнат да прилагат безплатни противогрипни ваксини в окупираната Херсонска област и ще изискват паспорти на жителите за ваксинациите. Руските окупационни служители все по-често отказват социални услуги на жители с украински паспорти и вероятно ще използват обществените здравни услуги, за да увеличат текущите усилия за паспортизация.

Руските окупационни служители продължават да използват различни схеми за образование и ваканции, за да депортират украински деца и да изкоренят украинската им национална идентичност. Руски блогър подсили кампанията за групово финансиране на 31 октомври за изпращане на 100 украински деца в детския лагер "Олимп" в окупирания Крим и заяви, че кампанията за групово финансиране е помогнала на 14 000 украински деца да почиват в Крим.

Ръководителят на херсонския клон на организацията на ветераните "Бойно братство" Игор Телегин заяви на 31 октомври, че младежката военнопатриотична организация "Юнармия" ще изпрати повече от 200 членове от окупираните територии да посещават военно училище в Крим, където те ще преминат основно военно обучение.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу повтори разказите на Кремъл за "провалената" украинска контраофанзива по време на конферентен разговор в Министерството на отбраната на Русия на 1 ноември. Шойгу заяви, че Русия е победила украинската армия въпреки доставката на нови оръжия от НАТО. Шойгу заяви, че руските военни са унищожили 37 украински самолета през последния месец и отбеляза, че това е почти два пъти повече от броя на самолетите F-16, които западните партньори са обещали на Украйна. Шойгу твърди, че руската противовъздушна отбрана би трябвало да е в състояние да унищожи доставените от Запада F-16 за приблизително 20 дни. Освен това Шойгу заяви, че руските сили водят "активна отбрана" по фронта в опит да смекчат вътрешните очаквания за локализирани руски настъпателни операции в различни сектори на фронта.

Руски блогър изрази загриженост относно нарастващата дипломатическа изолация на Русия. Руски блогър, свързан с Кремъл, изрази загриженост на 1 ноември, че Сърбия може да стане все по-прозападна след разпускането на нейния парламент и изборите през декември 2023 г.

ЕС иска Сърбия

ЕС иска Сърбия

Разширяването е приоритет

Руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко проведоха телефонен разговор на 1 ноември, за да обсъдят двустранното сътрудничество преди предстоящата среща на върха на ръководителите на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) на 23 ноември.

Командващият военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана на Беларус генерал-майор Андрей Лукянович подчерта на 1 ноември подобренията, на които се подлагат военновъздушните сили на Беларус и силите за противовъздушна отбрана. Лукянович заяви, че беларуските военновъздушни сили постепенно въвеждат нови и модернизирани оръжия и че беларуското правителство подобрява мерките за осигуряване на социална подкрепа на военния персонал.

Началникът на Генералния щаб на Беларус и първи заместник-министър на отбраната генерал-майор Виктор Гулевич представи на 1 ноември в Камарата на представителите на Беларус законопроект относно изменението на законите по въпросите на националната сигурност. Проектозаконът включва разпоредби за подобряване на системата за военна регистрация, рационализиране на процесите за уведомяване на гражданите за наборни събития и подобряване на компенсациите за лицата, задължени да носят военна служба.

Лукашенко настоява за преговори: Войната между Украйна и Русия е в задънена улица

Лукашенко настоява за преговори: Войната между Украйна и Русия е в задънена улица

Той призова да исканията на Украйна Русия да напусне нейната територия да бъдат решени на масата за преговори