Руските войски са укрепили групировката си край Бахмут в Донецка област и са преминали към активни бойни действия, съобщи командващият Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски, цитиран от руската служба на "Би Би Си".

"На изток ситуацията остава трудна. Противникът не се отказва от опитите си да постигне успех и всеки ден атакува нашите позиции. Той е особено активен в района на Купянск, където се опитва да продължи напред в няколко посоки едновременно. В района на Бахмут противникът значително укрепи своята групировка и премина от отбрана към активни действия", каза Сирски в интервю за Интерфакс-Украйна.

Според него руските военни се опитват да спрат настъплението на украинските войски и да възстановят загубената позиция с помощта на десантни части. В някои райони Русия използва щурмови групи от отрядите "Щурм-Z", казва Сирски.

Както каза украинският генерал, руската армия подкрепя своите действия с мощен артилерийски и минометен огън. "Използването на дронове камикадзе непрекъснато нараства", каза той. В същото време, според Сирски, руската армия не постига целите си и търпи големи загуби.

Само преди две седмици украинският генерален щаб съобщи за руски атаки край Бахмут. Самият град беше превзет в края на пролетта след месеци боеве, като основна роля в това изиграха наемниците от ЧВК Вагнер на Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа през лятото. След това украинските военни настъпиха в района на Бахмут.

Отново дронове над Севастопол

Отново дронове над Севастопол

Отломки са паднали в района на училище