Войната с Русия е в нов етап, като очакванията са зимата да усложни боевете след лятното контранастъпление, което не успя да доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред "Асошиейтед прес".

Въпреки неуспехите обаче той увери, че Украйна няма да се предаде.

"Вече сме в нова фаза на война и това е факт. Зимата като цяло е нова фаза на войната", подчерта Зеленски.

Запитан дали е доволен от резултатите от контранастъплението, той отговори комплексно.

"Вижте, няма да отстъпим, доволен съм. Ние воюваме с втората (най-добра) армия в света, доволен съм", отчете украинският лидер, имайки предвид руските въоръжени сили. Той обаче добави: "Губим хора, за това не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, и за това не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам много".

Зеленски изрази опасение, че войната между Израел и "Хамас" заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.

Зеленски: Украйна има план за продължаване на военните действия

Зеленски: Украйна има план за продължаване на военните действия

Той убеждава Запада във важността за продължаването на подкрепата за Украйна

Дългоочакваната украинска контраофанзива, задвижвана от десетки милиарди долари западна военна помощ, включително тежко въоръжение, не доведе до очакваните пробиви. Сега някои украински служители се тревожат дали по-нататъшната помощ ще бъде толкова щедра.

Същевременно запасите от боеприпаси са на изчерпване, което заплашва да спре украинските операции на бойното поле.

На фона на наближаващата зима във военновременна Украйна военните лидери трябва да се борят с нови, но вече познати предизвикателства: минусови температури и безплодни полета, които оставят войниците изложени на опасност. Отново изниква заплахата от масови руски въздушни удари, насочени към енергийна инфраструктура и цивилни.

На 25 ноември Москва предприе най-мащабната си атака с дронове по време на войната, като повечето от 75-те ирански дрона "Шахед" бяха насочени към Киев.

"Ето защо зимната война е трудна", отбеляза Зеленски.

Той даде откровена оценка на контраофанзивата от миналото лято.

"Искахме по-бързи резултати. От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаните резултати. И това е факт", обобщи президентът.

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната

Украйна не получи всички необходими оръжия от съюзниците, а ограниченията в размера на военната ѝ сила не позволяват бързо напредване, поясни той.

"Няма достатъчно сили за по-бързо постигане на желаните резултати. Но това не означава, че трябва да се откажем, че трябва да се предадем", категоричен бе Зеленски. "Ние сме уверени в своите действия. Борим се за това, което е наше".

По негови думи е имало някои положителни извода от последните месеци.

Украйна успя да постигне постепенни териториални придобивки срещу по-добре въоръжния и укрепен враг, изтъкна Зеленски.

Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е намалена след украински атаки, които пробиха противовъздушната отбрана и удариха щаба му в окупирания Крим, добави той.

Все още работи и временният зърнен коридор, създаден от Киев след оттеглянето на Русия от зърнената сделка, гарантираща безопасен износ.

Зеленски: Макар и бавно украинското контранастъпление бележи прогрес

Зеленски: Макар и бавно украинското контранастъпление бележи прогрес

Според Зеленски времето е основното оръжие на Украйна

Зеленски обаче не се занимава с миналото, а е съсредоточен върху следващия етап - увеличаване на вътрешното производство на оръжия.

Значителна част от бюджета на Украйна е отделена за тази цел, но текущото производство далеч не е достатъчно, за да обърне хода на войната. По тази причина Зеленски очаква западни съюзници, сред които и САЩ, да предложат изгодни заеми и договори за постигане на тази цел.

"Това е изходът", отбеляза той и добави, че нищо не ужасява Русия повече от една военно самодостатъчна Украйна.

Зеленски обаче остава загрижен, че катаклизмът в Близкия изток - най-жестокият от десетилетия, заплашва да отнеме глобалното внимание и ресурси от способността на Украйна да се отбранява.

"Вече можем да видим последствията от пренасочването на вниманието на международната общност поради трагедията в Близкия изток. Само слепците не го забелязват".

Украинците разбират, "че ние също трябва да се борим за внимание за пълномащабната война". Не трябва да позволяваме на хората да забравят за войната тук, категоричен бе Зеленски.

Тази промяна на фокуса може да доведе до по-малко икономическа и военна помощ за страната.

"Разбирате ли, вниманието е равно на помощ. Липсата на внимание ще означава липса на помощ. Борим се за всяка частица внимание", посочи Зеленски.

Зеленски готви Украйна за дълга война

Зеленски готви Украйна за дълга война

Бюджетът ще бъде само за отбрана и оръжия

"В случая с Украйна, ако устойчивостта се провали днес поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страни от НАТО", обобщи той.

Украйна иска да "прокара формулата за мир и да приобщи колкото се може повече страни по света към политическата изолация на Русия", отбеляза Зеленски.

Войната направи невъзможно провеждането на президентски избори в Украйна, първоначално планирани за март съгласно Конституцията.

Въпреки че Зеленски изрази готовност да проведе избори, повечето украинци са против, тъй като смятат подобно гласуване за "опасно и безсмислено" заради продължаващата война.

С бюджет, предвиждащ изразходване на 22% от БВП на страната за отбрана и национална сигурност, икономиката на Украйна се преструктурира около войната.

Това повдига друг въпрос: Колко дълго може самият Зеленски да се справи с това да бъде лидер на страна във война?

Няма думи, които да опишат колко трудна е работата, призна той, но допълни, че не може да си представи да напусне поста.

"Честно казано, не можеш да направиш това. Това би било много несправедливо, погрешно и определено демотивиращо".