Тази зима руските терористи ще се опитат да унищожат енергийната система на Украйна. Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на вечерното си обръщение към украинците.

Президентът съобщи, че днес се е състояло продължително заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ, на което са разгледани няколко ключови въпроса. "Първият е, разбира се, фронтът. Ситуацията в основните направления, докладите на командирите, осигуряването на снаряди и ПВО", каза президентът.

В същото време вторият въпрос на залога също е пряко свързан с украинската отбрана - С устойчивостта на нашата държава. По-специално, става дума за подготовка за зимата, защита на съоръженията за производство и осигуряване на електричество и топлина, възстановяване на всичко, което е повредено от руските удари и военни действия, посочи Зеленски.

"Сегашното ръководство на Русия винаги прави това, което вече е правело. Те повтарят всички грешки. Те повтарят цялото зло. И когато не успеят, те мислят, че уж са направили малко зло, за да успеят. Такава луда логика. Но ние трябва да го имаме това в предвид. Тази зима руските терористи отново ще се опитат да унищожат нашата енергийна система. Те не са в състояние да възприемат мнението, че Украйна така или иначе няма да бъде завладяна. Но ще се опитат да направят повече удари и повече опити да заобиколят нашата защита", подчерта Зеленски.

В тази връзка държавният глава увери, че "напълно осъзнаваме опасността".

Той добави, че днес е имало доклади на военните и всички длъжностни лица, които отговарят за защитата на украинската енергетика и за тактиката на преминаването на зимата. По-специално, докладваха ръководителят на правителството, министрите, ръководителите на енергийните компании, представители на сферата на комуникациите, ръководителите на регионалните администрации.

Зеленски: Германия ще изпрати допълнителна система Patriot

Зеленски: Германия ще изпрати допълнителна система Patriot

За "защитата на Европа и нашите споделени ценности"

"Всичко, което се отнася до физическата защита на обектите, възстановяването, изпълнението на заповедите, процедурата за действие в случай на определени извънредни ситуации. Да спечелим тази зима, да преминем през всички трудности и да защитим нашите хора е много важно. И между другото, местните власти трябва да изпълнят изцяло своята част от подготвителната работа. Следващата седмица ще фиксираме текущото състояние на подготовката за зимата в регионите", подчерта Зеленски.