Украйна има план да продължи да се бие срещу руските сили въпреки трудността на продължаващата контраофанзива и западните лидери, които се занимават с конфликта в Близкия изток.

Говорейки в интервю по видеовръзка на конференцията Reuters NEXT в Ню Йорк, украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските сили все пак ще се опитат да постигнат резултат на бойното поле тази година и че е сигурен, че ще успеят.

Страните от Г-7 признават, че Русия се закрепва във войната си в Украйна в по-дългосрочен план и това изисква трайна военна и икономическа подкрепа за Киев, каза високопоставен американски служител след срещата на външните министри на НАТО през септември.

От началото на контраофанзивата си през юни Украйна си върна няколко малки села Запорожка област в югоизточната част на страната. Напредъкът обаче е малък и през последната година обширната фронтова линия на изток и юг е претърпяла незначителни изменения.

"Врагът беше спрян и неговата толкова прехвалена контраофанзива беше изцяло прекъсната", обяви Евгений Балицки, назначеният от Москва губернатор на анексираната Запорожка област.

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната