Контранастъплението на Украйна може да напредва бавно, но военните си връщат повече територии всеки ден, каза президентът Володимир Зеленски в интервю за Си Би Ес.

"Ситуацията е тежка. Спряхме руснаците на изток и започнахме контранастъпление. Да, не е толкова бързо, но ние вървим напред всеки ден и деокупираме нашата земя", каза Зеленски.

"Всеки иска да спечели сега и дори не иска да чака до утре. Но още преди година някои се съмняваха дали ще успеем да преминем в настъпление. Въпросът беше дали ще оцелеем като цяло или не. Днес имаме инициативата."

Той добави, че въпреки че украинските сили често са превъзхождани по численост от руските войски на източния фронт и се сблъскват с гъсто минирани руски укрепления на южния фронт, те няма да спрат марша си напред, защото Москва използва всяка пауза във войната, за да възстанови силата си.

Според Зеленски времето е основното оръжие на Украйна, тъй като силите на Киев са по-модерни и по-бързи, когато става въпрос за бързо вземане на решения. Стратегията на руския президент Владимир Путин обаче е война на изтощение, която да изтощи икономиката на Украйна и търпението на нейните западни съюзници.

"Ако спрем както миналата година след бързия ни успех в района на Харков... лошо време или партньори, които забавиха доставките на оръжия, чакайки хубавото време през пролетта, отделяне на време за подготовка и производство на повече снаряди... Не искам да настоявам пред партньорите, но на Путин тактиката е ясна - война на унищожение и изтощаване на нашите сили и единство на нашите партньори. Ето защо не можем да спрем", каза Зеленски.

Той добави, че миналата година Украйна трябваше да спре офанзивата си за шест месеца, докато чакаше доставките на оръжие. Русия използва това време, за да възстанови военната си мощ, да осигури позиции и да мобилизира нови войници в армията.

Когато водещият на "60 минути" Скот Пели каза, че на Украйна й остават около шест седмици хубаво време, Зеленски се съгласи, но добави, че нейните сили не трябва да спират деокупацията на нейните територии, дори и да напредват със 100 метра на ден.

"Там, където не може да мине бронирана машина, трябва да се пусне дрон или нашите специални оперативни звена... Най-важното е да не даваме време на Русия да възобнови производството на ракети или да построи нова фабрика за дронове", каза Зеленски.

Зеленски готви Украйна за дълга война

Зеленски готви Украйна за дълга война

Бюджетът ще бъде само за отбрана и оръжия