На успехите на украинските сили в района на Харков тази седмица посвети поредното си обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски, съобщи "Укринформ".

От сега нататък всяка година на 7 септември Украйна ще празнува Деня на военното разузнаване - професионален празник на хора, чийто принос за нашата отбрана и бъдеща победа не може да бъде надценен. Преди това нямахме такъв празник конкретно на държавно ниво, въпреки че служителите на военното разузнаване обикновено получаваха поздравления на този ден. Подписах указ, който извежда този ден на нужното ниво, съобщи той.

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Атака срещу Балаклея

Тази седмица имаме добри новини от района на Харков. Вероятно всички вече сте гледали репортажите за активността на украинските защитници. Сега не е моментът да назоваваме населените места, в които се връща украинското знаме. Но дойде време да благодарим на 25-а въздушнодесантна бригада, 92-ра отделна механизирана бригада и 80-та десантно-десантна бригада за тяхната храброст и героизъм, проявени по време на бойни задачи, отчете държавният глава.

По думите му, всеки успех на военните променя общата обстановка по цялата фронтова линия в полза на Украйна.

Русия нанесе удари в Харковска и Запорожка области

Русия нанесе удари в Харковска и Запорожка области

Има загинали и ранени

Колкото по-трудно е на окупаторите, колкото повече загуби имат, толкова по-добри ще бъдат позициите на нашите защитници в Донбас, толкова по-надеждна ще бъде защитата на Запорожие, Николаев и градовете на Днепропетровска област, толкова по-бързо ще да могат да освободят Приазовието и целия юг, каза той.

Зеленски отдели време и за украинците, държани в плен от окупаторите. Той настоя, че на ниво украинско разузнаване и други замесени структури и хора непрекъснато се опитват да постигнат освобождаване на нашите военнопленници. Тази работа, по думите му, никога не е спирала. 

Украйна и Русия размениха военнопленници

Украйна и Русия размениха военнопленници

Това съобщи координационният център в Киев

Санкции са били наложени в сряда на 606 лица, принадлежащи към управляващия елит на Русия. Те са за 28 членове на Съвета за сигурност на Русия, 154 членове на Съвета на федерацията на Русия, 424 депутати от Държавната дума на Русия. 

Относно проектобюджета за следващата година, Зеленски припомни, че това ще е бюджетът на една воюваща държава. Представители на правителството ще представят в детайли по-късно параметрите на проекта.

Основните приоритети са пет. Повече от трилион гривни ще бъдат отпуснати за сектора за сигурност и отбрана през следващата година. Това ще бъде приоритет номер едно. Социалните задължения трябва да бъдат осигурени в пълен размер. Правителството има за задача да индексира пенсиите на всички наши пенсионери. 

За да се осигури финансова и социална стабилност обаче, в същото време е необходимо да се намалят максимално всички некритични разходи на държавата, всичко, което не помага на отбраната, не помага на икономическото развитие на страната, социалното и културно осигуряване. на нашите хора. Съответно правителството трябва да представи програма за намаляване на разходите за държавните предприятия и институциите, които не отговарят на нуждите на това особено време. 

ЕК предлага още 5 млрд. евро помощ за Украйна

ЕК предлага още 5 млрд. евро помощ за Украйна

Като част от спасителния пакет от 9 млрд. евро, договорен през май

Четвърта е интензификацията на икономическите отношения. Запазва се програмата за кредитиране "5-7-9%". Ще има и други програми и решения, които трябва да помогнат на бизнеса да работи, да запази работни места и да привлече нови служители. Ще бъде създаден и специален фонд за възстановяване, който ще се попълва по-специално за сметка на конфискуваните руски активи.

Зеленски обори твърдението на Русия, че по-голямата част от украинското зърно ненужно се изнася за европейските страни.

За разлика от Русия ние не правим расистко разделение на света на заслужаващи сигурност и уж не заслужаващи, на заслужаващи да живеят без глад и уж не. Ние подкрепяме всички хора, всички държави. И тези, които ни помагат, и тези, които все още се въздържат да ни помогнат. И тези, които са по-стабилни, и тези, които са по-малко стабилни. Още веднъж подчертавам: Украйна беше, е и ще бъде гарант за световната продоволствена сигурност, заяви още Зеленски.

Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец

Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец

Страната през август е изнесла почти 4,6 милиона тона зърно