Руските сили извършиха серия от удари с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна в нощта на 15 срещу 16 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 18 дрона Shahed-131/136, от които украинските сили са унищожили 16.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли ракети С-300 по Харковска област и че украинските сили са унищожили крилата ракета Х-59 над Полтавска област вечерта на 15 ноември.

Говорителят на украинските военновъздушни сили, полковник Юрий Игнат, съобщи на 16 ноември, че руските сили са променили времето на атаката с дрон на 16 ноември от нормалния си модел на нанасяне на удари, като са извършили ударите с дрон до около 9:30 ч. сутринта местно време, за разлика от извършването на атаките в обичайното време от около 22:00 до 3:00-4:00 сутринта.

Това посочва в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските военни са концентрирали над 800 ракети, включително ракети "Калибър" и "Оникс", в окупирания Крим и възнамеряват да използват всички тях срещу украинската енергийна инфраструктура през зимата на 2023 г.

Русия отново стреля по Харков с ракети С-300

Русия отново стреля по Харков с ракети С-300

Няма данни за жертви и пострадали

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев обяви на 16 ноември, че руските власти укрепват руската противовъздушна отбрана над руския централен федерален окръг, вероятно в отговор на неотдавнашното загатнато намерение на Украйна да проведе кампания за блокиране на руските маршрути за доставки в тиловите райони през зимата. Патрушев също така обяви, че руските власти са организирали патрули за защита на критични инфраструктурни обекти, за да предотвратят атаки и че руското правителство финансира създаването на "териториални отбранителни линии" за областите, граничещи с Украйна.

Патрушев добави, че руските власти актуализират списъка на всички критични инфраструктурни съоръжения - включително горивни и енергийни съоръжения и важни транспортни обекти - които изискват защита от неопределени заплахи.

Централният федерален окръг се състои от 18 федерални субекта, включително Брянска, Курска и Белгородска области, които граничат с Украйна. Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви на 13 ноември, че Украйна се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег, за да нанесе удари по тиловите райони на Русия. Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо заяви на 12 ноември, че сегашната основна задача на украинските сили е да прекъснат руските наземни комуникационни линии.

Руските блогъри продължиха да критикуват участниците в руското информационно пространство за изкривяване на реалността на руските военни усилия, подчертавайки възникваща циклична динамика в руското информационно пространство, в която по-голямата част от руските източници се обединяват около конкретен преобладаващ разказ и, на свой ред, подгрупа от различни източници се обединява, за да критикува преобладаващото мнение на мнозинството. Известен руски блогър заяви на 16 ноември, че руските държавни медии може би са убедили руския народ, че "всичко е наред" във войната на Русия в Украйна.

Дронове летят по Украйна

Дронове летят по Украйна

В редица области е прозвучал сигнал за тревога

Блогърът твърди, че не разбира защо руските държавни медии отделят толкова много време за популяризиране на разкази за "неминуемия колапс на Украйна" и описват руските военни усилия толкова положително, че руските зрители смятат, че подписването на договор за военна служба е ненужно. Друг руснак блогър, който преди това е служил на фронта в Украйна и правилно оцени основните проблеми на Русия в Харковска област през пролетта на 2022 г. Той критикува няколко неназовани руски блогъри за скорошните им прекалено положителни репортажи за руските контраатаки на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Блогърът твърди, че други превантивно твърдят, че руските сили са отблъснали украинските атаки на източния бряг и ги критикуват, че поставят нереалистични очаквания за руските сили. Блогърът отбеляза, че подобни прекалено оптимистични твърдения принуждават руските военнослужещи да "догонват" нереалистичните очаквания на тези руски политици и командири за успехите на руските бойни полета. Оплакването на блогъра показва, че ситуацията в Херсонска област остава много двусмислена и динамична. Жалбата отразява скорошни доклади, че руският генерален щаб използва карти на бойното поле, които се различават от тактическата реалност и че местните руски командири нареждат на руските сили да извършват рутинни атаки, за да постигнат печалби, които са в съответствие с неточните карти на руския генерален щаб.

ISW: Русия се опитва да си върне военната инициатива в Украйна

ISW: Русия се опитва да си върне военната инициатива в Украйна

НАТО подкрепя Киев

Разединените усилия на Кремъл да консолидира контрола върху руското информационно пространство и да докладва прекалено оптимистични новини вероятно създават тези цикли на сливане и обратна реакция сред руските източници. Руското информационно пространство може да стане все по-нестабилно, тъй като разривът между оптимистите на Кремъл и техните критици се разширява.

Руският президент Владимир Путин награди известен руски блогър, който по-рано критикуваше военното представяне на Русия по време на нейната пълномащабна инвазия, с престижна държавна чест, продължавайки дългогодишните усилия на Кремъл да кооптира блогърите и да ги направи лоялни към Кремъл. Путин награди основателя на канала Rybar Telegram Михаил Звинчук с руския орден "За заслуги към отечеството" втора степен за усилията му в подкрепа на руското пълномащабно нахлуване в Украйна на 16 ноември.

Топ германски журналист получил 600 000 евро от съюзник на Путин

Топ германски журналист получил 600 000 евро от съюзник на Путин

Скандал се развихря в Германия

Украйна заяви, че продължаващата руска окупация на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е довела до повреди в оборудването и поддръжката, които застрашават сигурността на централата. Украинският оператор на ядрена енергия "Енергоатом" съобщи на 16 ноември, че руските власти са прехвърлили реактор №. 5 в състояние на горещо спиране от състояние на студено спиране в нарушение на ядрените регулаторни заповеди на Украйна, което води до изтичане на разтвор на борна киселина, който навлиза във всички парогенератори на реактора.

"Енергоатом" съобщи, че "некомпетентността" на руските власти при превеждането на реакторите от студено спиране към горещо спиране е довела до изтичане на радиоактивен топлоносител от първи във втори кръг на реактор № 1. 4 и подобна ситуация с реактор №. 6. "Енергоатом" също съобщи, че неуточнени "некомпетентни" руски действия са довели до реактор №. 6 претърпя временно спиране на тока на 14 ноември, принуждавайки реактора да разчита на аварийни дизелови генератори. Енергоатом заяви, че оборудването в АЕЦ постоянно се деградира и че честотата на подобни опасни случаи нараства.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) все още не е коментирала тези инциденти, но изрази загриженост на 13 ноември относно степента и ефективността на поддръжката на системите за безопасност на ЯЕЦ и собствената си способност да наблюдава операциите на ЯЕЦ.

МААЕ не видя мини и експлозиви в Запорожката АЕЦ

МААЕ не видя мини и експлозиви в Запорожката АЕЦ

Експертите в сряда са получили достъп до покрива на реакторен блок 2

МААЕ съобщи, че тези проблеми с поддръжката са станали очевидни през юли и август 2023 г., когато парогенераторът на реактор №. 4 имаше теч, който замърси системите за безопасност на реактора, които трябваше да бъдат почистени отново. МААЕ съобщи, че операторите на ЯЕЦ не са предоставили на своя контингент в АЕЦ достъп до всичките шест турбинни зали на реактора, за да се оцени тяхната безопасност и че операторите са ограничили достъпа на МААЕ по време на последните проверки на залите през октомври и на 10 ноември. МААЕ съобщи, че ЯЕЦ планов ремонт на трансформатори на реактори бр. 4, 5 и 6 след наскоро приключила поддръжка на трансформатори на реактори № 1, 2 и 3 и отбелязва, че реактори № 4 и 5 са в режим на горещо спиране в нарушение на разпорежданията на украинската регулаторна агенция.

Украинските доклади и докладите на МААЕ показват, че присъствието и изключителният контрол на Русия върху ЯЕЦ се увеличават, което предполага, че подобни провали могат да ескалират при продължаваща руска окупация. МААЕ обяви на 13 ноември, че нейните служители са посетили руски център за обучение за ЯЕЦ на 7 ноември и че руската агенция за ядрено регулиране Ростехнадзор установява постоянно присъствие в ЯЕЦ.

Това съобщение показва нормализиране на руската окупация на ЯЕЦ въпреки документираните безразсъдни действия на руските сили в близост до централата.