През последните няколко дни украинските сили вероятно са отблъснали поредната засилена руска офанзива към Авдeeвка и са нанесли нови тежки загуби на личен състав и техника на руските войски в района. Украински и руски източници посочват, че руските сили са предприели нова офанзива към Авдеевка между 19 и 20 октомври, а геолокализирани кадри, публикувани на 21 октомври, потвърждават, че руските сили са постигнали незначителни успехи северозападно от Авдеевка в района на сметището.

Това посочва в свой анализ Институтът на изследване на войната (ISW).

Руски военни блогъри твърдят, че руските сили постепенно напредват северно от Авдеевка в района на сметището към Бердичи (на 5 км северозападно от Авдеевка).

Украински военен наблюдател отбеляза, че руските сили настъпват към Степово (на 3 км северозападно от Авдеевка), към Новокалиново (на 7 км северно от Авдеевка) и към купчината отпадъци от района на Краснохоривка-Веселе.

Украински военни обаче отбелязват, че руските сили са намалили донякъде темпото на настъпателните операции край Авдеевка на 21 октомври, и повтарят по-ранни украински съобщения, че руските сили са загубили 50 танка, 100 бронирани машини и 900 души персонал по време на атаките срещу Авдеевка на 19 октомври.

Ръководителят на Центъра за разузнаване на естонските отбранителни сили Анц Кивиселг определи настъплението към Авдеевка като потенциална възможност за нова руска офанзива наред с настъпателните операции по границата на Харковска и Луганска област.

Фактът, че руските сили продължават да насочват вълни от личен състав и техника към настъпление в района на Авдеевка, подсказва, че руското командване ще продължи да дава приоритет на тази ос, въпреки големите загуби и общото ниско качество на руските сили в настъплението.

Украински военен служител отбеляза, че редовната пехота и тактиката на Русия като цяло са "постоянно лоши" и че руските сили разчитат вместо това на безпилотни въздушни системи (като дронове "Лансет"), артилерия и авиация.

Оказва се, че руските сили продължават да използват неефективна и скъпоструваща тактика в настъплението край Авдеевка, което води до големи загуби на личен състав и превозни средства, а фактът, че те непрекъснато правят това в няколко вълни от атаки през последната седмица, предполага, че руското военно командване дава приоритет на тази ос, въпреки продължаващите и нарастващи загуби.

Кремълската информационна служба ТАСС съобщи на 20 октомври, че руските власти са потвърдили, че генерал-полковник Виктор Афзалов е изпълнявал досегашните си задължения като главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС).

Зеленски: Руска ракета удари сграда на пощата в Харков

Зеленски: Руска ракета удари сграда на пощата в Харков

Най-малко 6 души са убити, а 14 ранени

Кремълската информационна емисия РИА Новости съобщи на 23 август, че Путин официално е освободил свързания с Вагнер армейски генерал Сергей Суровикин от длъжността командир на руските ВКС и го е заменил с Афзалов.

Руските сили се опитват да попречат на украинските усилия за снабдяване и укрепване на новозавладените позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област. Руската служба на Би Би Си съобщи на 21 октомври, че украински военнослужещи, участващи в сухопътни операции на източния бряг, са заявили, че се борят да поемат пълен контрол над Кринки (на 30 км североизточно от град Херсон и на 2 км от река Днепър).

Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили поддържат позиции в Кринки, но не са съгласни с обхвата на тези позиции.

Известен руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали до почти два километра южно от Кринки.

Друг блогър твърди, че украинските сили контролират целия Кринки, въпреки че друг блогър директно опроверга това твърдение и заяви, че руските сили са изтласкали украинска диверсионно-разузнавателна група от позиции в южните покрайнини на селището.

Руски военни блогъри твърдят, че руските сили обстрелват украински позиции в близост до Антонивския пътен мост северно от град Олешки (на 7 км южно от град Херсон и на 4 км от река Днепър) и Антонивския железопътен мост северно от град Пойма (на 10 км югоизточно от град Херсон и на 4 км от река Днепър).

Един от блогърите твърди, че е имало бойни действия в близост до Кринки и Пищановка (на 12 км югоизточно от град Херсон и на 3 км от река Днепър), въпреки че повечето руски източници твърдят, че руските сили използват предимно авиация и артилерия, за да се опитат да изтласкат украинските сили от позициите на източния бряг.

Лондон: Русия и Украйна водят люти битки за малки острови по долното течение на Днепър

Лондон: Русия и Украйна водят люти битки за малки острови по долното течение на Днепър

Зоната е стратегически важна за изтеглянето на войски от Запорожка и Донецка област

Избрани руски военни блогъри твърдят, че украинските сили евакуират ранен персонал и прехвърлят нови сили и леко оборудване през река Днепър, за да подкрепят позициите на източния бряг.

Украинските сили поддържат присъствие на източния бряг от началото на по-големи от обичайните сухопътни операции през нощта на 17 срещу 18 октомври, което предполага, че украинските сили са успели да осигурят адекватно снабдяване и подсилване на групите, провеждащи тези операции, въпреки засилената активност на руската авиация по река Днепър.

На 21 октомври украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и посока Бахмут.

Известен руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали западно от Новофедоровка (на 21 км югоизточно от Орихов) и се намират на 6 км от селището.

Руски блогъри твърдят, че украинските сили продължават да настъпват по линиите Роботине-Копани и Роботине-Новопрокопивка.

Възможно е руските сили да разнообразяват комбинацията от ракети, управляеми бомби и безпилотни самолети, използвани при ударите по украинските тилови райони, вероятно в опит да открият пролуки в украинската противовъздушна отбрана преди по-нататъшни удари през зимата.

Украинското южно оперативно командване съобщава, че през нощта на 20 срещу 21 октомври руските сили са изстреляли неизвестни ракети "въздух-повърхност" по Николаевска, Херсонска и Одеска област; ракети "Х-59" по Кривой Рог, Днепропетровска област и Николаевска и Херсонска области; и крилати ракети "Искандер-К" и безпилотни летателни апарати "Шахед" по Кривой Рог.

ISW: Русия в Украйна - загуби, пропаганда и демонстрация на сила

ISW: Русия в Украйна - загуби, пропаганда и демонстрация на сила

Това обобщи Институтът за изследване на войната

Южното оперативно командване отбеляза, че три от неизвестните ракети са се взривили във въздуха, една Х-59 е поразила жилищен район в Кривой рог, а "Искандер" и "Шахед" са поразили промишлени обекти в Кривой рог.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руската тактическа авиация е изстреляла едновременно 30 модифицирани управляеми бомби КАБ срещу фронтови райони в Херсонска област.

Говорителката на Украинското южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските сили никога досега не са използвали тази комбинация от оръжия в подобни серии от удари, и заяви, че руските сили прехвърлят основните си операции във въздуха.

Изявлението на Хуменюк повтаря предупреждението на говорителя на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат от 8 октомври, че руските сили увеличават кампанията си за нанасяне на удари с безпилотни самолети преди зимата.

На 20 октомври изпадналият в немилост депутат от Московската градска дума Евгений Ступин официално поиска от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) да разследва кмета на Москва Сергей Собянин за "разкриване на държавни тайни".

На 21 октомври Ступин сподели копие от официалната си молба в канала си в Telegram и обвини Собянин, че по време на откриването на завода за противовъздушна отбрана в индустриалната зона "Руднево" в Некрасовка, Московска област, е оповестил местоположението на завода, което го е направило по-лесна мишена за удари на украински безпилотни самолети.

ISW неведнъж е отбелязвала, че руски източници обвиняват Собянин и неговата администрация за неспособността на противовъздушната отбрана на Москва да спре украинските безпилотни удари.

На 28 септември руският държавен вестник "Комерсант" съобщи, че Ступин е напуснал Русия няколко месеца след като руското министерство на правосъдието е обявило Ступин за чуждестранен агент през юни 2023 г.

Ступин по-специално подкрепи протестиращите, които през април 2023 г. поискаха оставката на Собянин и протестираха срещу изсичането на гора в Косинския парк, чието изсичане според руската опозиционна медия СОТА е подкрепило усилията за изграждане на завод за производство на противовъздушна отбрана.