Проруските сили в Молдова продължават да се стремят да подкрепят хибридните усилия на Кремъл за дестабилизиране на ситуацията в страната.

За това предупреждава базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Министерството на външните работи на Молдова информира руския посланик Олег Васнецов, че експулсира неназован руски дипломат във връзка с организирането от негова страна на избирателни секции в Приднестровието за президентските избори в Русия, въпреки липсата на официално съгласие от страна на Кишинев.

Васнецов и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отговориха, че Русия няма да остави без отговор "недружелюбните действия" на Молдова.

Проруският политик Илан Шор, който е под санкциите на САЩ и се укрива от молдовското правосъдие в Израел, заяви в неотдавнашно интервю, че планира да стане министър-председател на Молдова след парламентарните избори през 2025 г.

Ръководителката на автономната единица Гагаузия Евгения Гуцул заяви във вторник, че ще съди молдовския президент Мая Санду за клевета, след като държавният глава я обвини, че работи за "престъпна група, а не за народа на Гагаузия" и поради това няма да подпише указа за назначаването ѝ в правителството.

ISW продължава да смята, че Русия и свързаните с нея участници в Молдова участват в хибридна кампания, която вероятно има за цел да дестабилизира отвътре преди предстоящите президентски избори в Молдова в края на 2024 г. и парламентарни избори през лятото на 2025 г.

Русия продължава да полага усилия за създаване на коалиция, която да противодейства на Запада, като развива двустранни отношения с Иран, Северна Корея и Китай. На 19 март руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко се срещна в Москва със специалния представител на Китай по въпросите на Корейския полуостров Лю Сяомин, за да обсъдят ситуацията на Корейския полуостров.

Руденко и Лю обвиниха Съединените щати и техните съюзници, че застрашават военната обстановка в Североизточна Азия, и предупредиха Белия дом да не разпространява  "блоковото мислене" в стила на Студената война.

Русия се стреми към засилени отношения със Северна Корея и е получила балистични ракети и артилерийски боеприпаси от Северна Корея в замяна на вероятно технологично сътрудничество и друга неуточнена подкрепа, което породи загриженост в Сеул за ситуацията със сигурността на полуострова.

На 19 март иранският президент Ебрахим Раиси проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят двустранното сътрудничество, като Раиси потвърди готовността си да помогне на Русия да стабилизира региона на Южен Кавказ, потенциално във връзка с текущите събития в Армения и Азербайджан.

Стремежът на Русия към по-силни политически и дипломатически двустранни отношения с Пекин, като същевременно използва двустранните си отношения с Иран и Северна Корея за военни цели, представлява вид "блоково мислене", в което Лиу и Руденко обвиняват САЩ и техните съюзници.

Кремъл се възползва от войната в Украйна, за да поддържа двустранни отношения и да създаде коалиция от държави, която да противодейства на Запада, което отдавна е основен аспект на руската външна политика.

Европейските партньори на Украйна продължават да полагат усилия за разработване на важни инициативи за предоставяне на военна подкрепа на Украйна. На 19 март агенция "Блумбърг" съобщи, че Европейският съюз (ЕС) е подготвил проектозакон, който ще позволи прехвърлянето на печалби от замразени руски активи към Украйна още през юли 2024 г.

Върховният комисар на ЕС Жозеп Борел заяви, че ЕС трябва да прехвърли 90% от приходите от замразените руски активи в управляван от ЕС фонд за финансиране на помощта за сигурността на Украйна и че на 20 март ще представи официално предложение за този механизъм на държавите - членки на ЕС.

На 18 март полският вицепремиер и министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш допълнително обяви, че Германия и Полша създават "коалиция от бронирани машини" в подкрепа на Украйна, и отбеляза, че Швеция, Обединеното кралство и Италия вече са заявили готовност да участват в коалицията.

Съобщава се, че Централната банка на Армения ще забрани използването на руската национална платежна система "Мир", за да не попадне Армения под вторичните санкции на САЩ.

След победата си на президентските избори в Русия руският президент Владимир Путин представи Федералната служба за сигурност (ФСБ) като основен гарант на руската сигурност и суверенитет, с което вероятно даде знак, че руските служби за сигурност и силоваците (руски силни фигури с политическо влияние) ще продължат да бъдат негови основни избиратели и през петия му президентски мандат.

На 19 март Путин произнесе първата си голяма реч след изборната си победа на 18 март на заседанието на управителния съвет на ФСБ и похвали служителите на ФСБ за това, че гарантират руската сигурност и суверенитет.

Путин благодари на служителите на ФСБ за успешните операции в Украйна, за потушаването на опитите за намеса във вътрешните работи на Русия и за отблъскването на "терористични" атаки срещу Русия във връзка с ограничените набези на изцяло руски проукраински доброволци в Курска и Белгородска област.

Путин изтъкна също така ролята на ФСБ в потушаването на опитите на неназовани субекти да провокират вътрешни безредици и междуетнически конфликти в Русия, както и отговорностите на ФСБ да гарантира икономическата сигурност на Русия, да се бори с корупцията и да защитава критичната инфраструктура.

Руските военни потвърдиха, че командващият Северния флот адмирал Александър Мойсеев е заменил адмирал Николай Евменов като изпълняващ длъжността главнокомандващ на руските военноморски сили. Руските военни официално представиха Моисеев като изпълняващ длъжността главнокомандващ на руския флот на церемония на руския флот в Кронщад в Санкт Петербург на 19 март.

ISW наскоро оцени, че Мойсеев може да е бил назначен за изпълняващ длъжността главнокомандващ на руския флот, за да запази високопоставена командна роля, тъй като руското Министерство на отбраната (МО) лишава Северния флот от статута му на "междуведомствена стратегическа териториална организация" (съвместен щаб на западен военен език), за да възстанови Московския и Ленинградския военен окръг (МВО и ЛВО).