След смъртта на Евгений Пригожин, който освен лидер на "Вагнер", бе и негов основен финансист, паравоенната структура едва ли ще може да продължи да съществува.

Това прогнозират от Института за изследване на войната, посочвайки, че според тях е почти сигурно, че зад катастрофата на 23 август и по-конкретно зад смъртта на Пригожин, зад тази на основателя на "Вагнер" - Дмитрий Уткин и зад кончината на отговарящия за логистиката и сигурността на организацията - Валери Чекалов, стои руският президент Владимир Путин.

Лагерът на "Вагнер" в Беларус се смалява

Лагерът на "Вагнер" в Беларус се смалява

От 273 специализирани военни палатки, 101 са били демонтирани

Ликвидирането на централното ръководство на "Вагнер" напълно ги лишава от шанса да се справи с целенасочената кампания на Кремъл и на руското Министерство на отбраната да отслабят, погълнат и унищожат организацията на Пригожин след въоръжения му бунт на 24 юни.

Има информация, че руското Министерство на отбраната е създало частни военни компании, които са привличали на работа при тях настоящи и бивши служители на "Вагнер" с цел те да поемат контрола върху операциите на частната военна група в чужбина.

Африка без Пригожин. Как ще се отрази това на Русия?

Африка без Пригожин. Как ще се отрази това на Русия?

През последните години "Вагнер" изигра важна роля за прокарването на руските интереси в Африка

Руски източници твърдят, че Кремъл е отказал да плати на беларуското правителство за разполагането на "Вагнер" в Беларус и че финансовите проблеми вече са довели до намаляване на размера на възнагражденията на бойците, което принудило мнозина от тях да си подадат оставките.

На сателитни изображения от 1 и 23 август се вижда как от "Вагнер" миналия месец са демонтирали почти една трета от палатките си в лагерите в Цел в Асиповичи в Беларус. Предполага се, че опитът да се отслаби "Вагнер" е довел до значителни напускания на военното формирование в Беларус.

В същото време някои блогъри, коментиращи войната, отричат твърденията, че бойците на Вагнер са разформировали лагера си в Цел.

От Украинския център за съпротива съобщават на 23 август, че след смъртта на Пригожин не малко служители на "Вагнер", намиращи се в лагери в Беларус, са започнали да се подготвят да се завърнат в Русия.

От ISW признават, че централното ръководство на "Вагнер" е успяло да направи от компанията изключително независима организация, наложила се като такава по време на офанзивата при превземането на Бахмут.

Пригожин прави Африка по-свободна, а Русия - по-велика

Пригожин прави Африка по-свободна, а Русия - по-велика

Собственикът на "Вагнер" пусна видео от Черния континент

С елиминирането на нейното ръководство се слага точка на нейните амбиции да се обособи като независима структура от руското Министерство на отбраната, коментират от Института за изследване на войната.

Те посочват, че не е ясно дали Кремъл изцяло ще разформирова "Вагнер" или ще го възстанови като много по-малка организация от сегашната, която да е напълно подчинена на руското Министерство на отбраната.

От Кремъл имат и още една - трета възможност - да възстановяват "Вагнер" като полунезависима организация с нов командир, верен на Кремъл. Това е възможна опция, но е малко вероятна, коментират от Института за изследване на войната.

На 24 август Путин произнесе кратка фактическа възхвала на Пригожин и го представи като негов лоялен подчинен до края му (смъртта му), независимо от въоръжения бунт. Путин отбеляза, че познава Пригожин от началото на 90-те години и определя живота му като "тежка съдба", в която е направил и "сериозни грешки". Но руският президент заявява, че ръководителят на "Вагнер" е постигнал необходимите резултати за себе си, а и исканите от него - по-специално Путин отбеляза, че е молил Пригожин в името на обща кауза и то "през последните месеци".

Коментарът на Путин предполага, че Пригожин е изпълнявал заповедите на руския лидер напоследък и през цялото им познанство. Този път няма коментар или припомняне за предателството на Пригожин, извършено с бунта на вагнеровците през юни месец тази година. Изявлението на Путин обаче внушава, че лоялността на Пригожин през годините не е била достатъчна, за да компенсира "сериозната грешка".

Речта на Путин до голяма степен потвърждава предишната оценка на ISW, че Пригожин не е възнамерявал да свали Путин по време на своя бунт и вместо това е продължавал да се вижда като лоялен лично на Путин, докато се е опитвал да принуди руския президент да уволни руското военно ръководство.

ISW цитира и руски вътрешен източник, пожелал анонимност и познавал Пригожин, който твърди, че ръководителят на "Вагнер" е бил уверен, че Путин ще му прости. Пригожин вероятно е подценил колко сериозно неговият бунт е унизил лично Путин и едновременно с това е надценил стойността на собствената си лоялност към Путин. Путин отдава голямо значение на лоялността и често е награждавал лоялни руски служители и военни командири, дори и когато те са се провалили. Бунтът на Пригожин беше акт на значително неподчинение, въпреки твърдението му, че се бунтува от лоялност към Русия. Следователно изявлението на Путин беше и предупреждение към онези, които в момента са лоялни на Путин, че все пак има и някои грешки, които са твърде сериозни и не могат да бъдат преглътнати в името на лоялността.

Точната причина за самолетната катастрофа на Пригожин остава неясна, а "Вагнер" продължават да призовават руските източници да спрат да спекулират. Американски служители са предоставили различни предварителни непотвърдени обяснения за самолетната катастрофа: ракета земя-въздух, бомба на борда на самолета или друг саботаж. Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви, че в момента Пентагонът няма индикации, че ракета земя-въздух е свалила самолета. Руският "Комерсант" съобщи на 23 август, позовавайки се на източници, близки до Руския следствен комитет, са заявили, че няма причина да се смята, че терористична атака е свалила самолета на Пригожин, което противоречи обаче на руски служител, който веднага обвини тероризма.