Руският президент Владимир Путин продължава да се представя като ефективен и компетентен ръководител на ситуацията по украинско-руската граница и да прехвърля отговорността за продължаващите предизвикателства при реагирането на украинското нахлуване в района върху други руски военни и правителствени служители.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Решението на Кремъл да публикува кадри, на които се вижда как Путин наказва висши руски служители, вероятно е предупреждение към други руски служители да се въздържат от коментари относно украинското нахлуване в Русия.

Решението на Кремъл да публикува видеозапис от срещата заедно със стенограмата от срещата на Путин с руски официални лица изпраща ясно послание към други държавни служители да се въздържат от коментари относно вземането на решения и операциите на Кремъл, руските военни и руските сили за сигурност за отблъскване на украинските сили от Русия и за смекчаване на свързаните с това граждански проблеми.

На 8 август руското опозиционно издание "Верстка" съобщи, че източник, близък до комисията по отбрана към Съвета на федерацията на Русия, е заявил, че администрацията на руския президент е препоръчала на руските депутати и сенатори да не коментират събитията в Курска област "до второ нареждане" или да ги обсъждат възможно най-кратко и да се позовават само на официални изявления.

Путин и високопоставени руски военни и служители по сигурността вероятно се опитват да контролират официалните сведения за ситуацията в Курска област и да предотвратят вътрешното недоволство, което би могло да застраши стабилността на Кремъл.

Путин делегира припокриващи се задачи на руското Министерство на отбраната (МО), Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Росгвардия в района на украинско-руската граница - което допълнително подчертава как руската силова групировка в Курска област се бори да създаде съвместни структури за командване и управление, необходими за координиране на операциите.

Путин предложи няколко оценки за украинските операции в Курска област, включително една, която подкопава дългогодишната информационна операция на Кремъл, лъжливо представяща Украйна като нежелаеща да участва в легитимни, добронамерени преговори и прехвърляща тежестта за мирните преговори върху Украйна.

Изглежда, че украинските сили продължават да напредват в Курска област въпреки неотдавнашните твърдения на руски военен блогър, че руските сили стабилизират фронтовата линия в Курска област.

Путин обезпокоен и за Брянска област, не се знае съдбата на 2000 души

Путин обезпокоен и за Брянска област, не се знае съдбата на 2000 души

Украйна се стреми да подобри преговорните позиции, според него

Изглежда, че регионалните руски служители дават особено откровени оценки на продължаващото украинско нахлуване.

Високопоставени украински служители предоставиха актуална информация за продължаващото украинско нахлуване в Курска област и предупредиха, че руските сили могат да инсценират военни престъпления в Курска област, за да дискредитират Украйна и западната подкрепа за нея.

Съобщава се, че през нощта на 11 срещу 12 август украинските сили са нанесли удар с безпилотен самолет по руска военновъздушна база в Московска област.

ISW: Путин се страхува да въведе военно положение в Белгородска, Брянска и Курска области

ISW: Путин се страхува да въведе военно положение в Белгородска, Брянска и Курска области

Кремъл не бърза с прехвърлянето на елитни руски части срещу украинското настъпление

Наскоро руските сили напреднаха край Волчанск, Часов Яр, Торецк и Покровск.

Руският президент Владимир Путин и руското Министерство на отбраната (МО) подчертаха международните отбранителни връзки на Русия на Международния военно-технически форум "Армия-2024" в Москва, вероятно в опит да разширят международното военно-техническо сътрудничество и да позиционират силни отбранителни отношения с приятелски настроени към Русия държави.