Руският президент Владимир Путин продължава да показва незаинтересоваността си от смислени мирни преговори с Украйна, като същевременно използва предстоящата среща на върха на БРИКС, за да легитимира информационните операции на Кремъл, които лъжливо представят Украйна като страна, нежелаеща да преговаря, но разпалваща войната.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин използва продължаващите разговори за гаранциите за сигурност в украинския План за победа, за да продължи да провежда информационни операции за ядрена саботаж, които имат за цел да дискредитират Украйна пред западните ѝ партньори и да предотврати западната помощ за Киев.

Западните партньори продължават да обявяват нова военна помощ за Украйна.

Програмата на Държавния департамент на САЩ "Награди за правосъдие" предлага награда в размер до 10 млн. долара за информация, водеща до идентифицирането или локализирането на чужденци, замесени в намеса в изборите в САЩ, включително членове на известния военен блогърски канал "Рибар", който нееднократно е награждаван от Кремъл.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея (НРС) съобщи, че Северна Корея е прехвърлила около 1500 севернокорейски специални сили в Източна Русия, където те се обучават, преди да бъдат изпратени за участие във войната на Русия срещу Украйна.

Путин хареса Саудитска Арабия за преговори с Украйна

Путин хареса Саудитска Арабия за преговори с Украйна

Рияд беше посредник за размяна на военнопленници

Редица източници предоставиха кадри, за които се твърди, че потвърждават тези разузнавателни доклади. Кадрите изглеждат съвместими с докладите за разполагане на севернокорейски войски в Русия.

Изглежда, че руските сили продължават да засилват действията на механизираните части от своите войски в западната част на Донецка област на фона на първоначалните съобщения за началото на есенните кални условия на терена.

Неотдавна руските сили напреднаха в Курска област и близо до Купянск, Кременна, Курахово и Велика Новосилка.

ISW: Със севернокорейски военни Путин избягва мобилизация

ISW: Със севернокорейски военни Путин избягва мобилизация

Руският президент все повече се обгражда с лоялни ветерани в армията

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Любинец съобщи на 18 октомври, че Украйна е регистрирала повече от 100 потвърдени случая на екзекуции на украински военнопленници от руските сили.

Тази практика е забелязана по целия театър на военните действия. Това е сигнал, че има издадена заповед да не се вземат пленници и да не се спазват Женевските конвенции.